Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz?
Kendini bilmek söylemi, bütün kültürlerde dikkate alınan bir söylemdir. Çünkü kendini tanıyan kişi, ferdi ve toplumsal sorumluluklarının farkına varır ve hangi koordinatta durması gerektiğini bilir. Peki, bunun için ne yapabiliriz? Zaaflarınızı tanımak için şu tavsiyelerimizi dikkate alabilirsiniz:
Kişisel sınırlarınızı bilmelisiniz: Kişisel sınırlarınızı bilmeli ve bunu karşı tarafa ifade edebilmelisiniz. Şunu yapabilirim, bunu yapamam, şunları kaldırabilirim ama şunları asla kaldıramam, bu benim bam telim... Gibi çizgilerle sınırlarınızı ortaya koyabilmelisiniz.
Kişileri ve olayları algılama biçiminizi bilmelisiniz: İnsanları ve yaşadığınız olayları algılarken, seçici misiniz? Yoksa hemen alınırım, hemen kaynaşırım, hiç sorgulamadan arkadaş olurum, iyimserim, kötümserim mi diyorsunuz. Kendinizi bu noktada değerlendirerek hangi kategoride yer aldığınızın farkına varabilirsiniz. Bu noktada kendinizi tanırsanız, insanlarla ilişkilerinizde daha başarılı olabilirsiniz.
İnsanları değerlendirirken adil olduğunuzdan emin olmalısınız. Çünkü kişi bazen benlik yetersizliğinden dolayı olayları doğru algılayamayabilir. Algılarınız her zaman gerçeği ifade etmeyebilir. Bu nedenle olaylara anlam verirken, adil olup olmadığınızı analiz etmelisiniz.
Duygusal tepkileriniz nelerdir? Olaylar karşısında aşırı duyarlık gösteren birimisiniz, aşırı tepkisel misiniz, sinirli misiniz, alıngan mısınız, stresli misiniz?
Duygularınızı ve tepkilerinizi yönetebiliyor musunuz? Öfkelendiğiniz zaman duygularınızı kontrol ediyor musunuz? Bunu başarabilirim mi diyorsunuz yoksa başa çıkamıyorum mu diyorsunuz. Bütün bu sorulara vereceğiniz cevap sizin kendinizi tanımanıza yardımcı olacaktır.
Başkalarını ve kendinize sevebilme noktasında sorunlarınız var mı? Kabul edebilme alanınız nedir? Kendi başarılarınıza kendi iyilerinize sevindiğiniz gibi başkalarınınkine de sevinebiliyor musunuz? Yoksa insanları çok fazla yargılıyor ve eleştiriyor, dostluklar kuramıyor musunuz? Olgun ve makul bir insan olabilmeniz için artı ve eksilerinizi dengede tutmanız önemli bir ilkedir.
Bir başkasının duygularını anlayabiliyor musunuz?
Kendi varoluşunu gerçekleştirmesi için karşınızdaki kişiye de destek verebiliyor musunuz? Başkalarının çabaları sizin için önemli midir, bunu onaylıyor destekliyor musunuz yoksa kıskanıyor musun?
Stresle başa çıkabiliyor musunuz? İhtiyaçlarınızı karşılama hususunda, kendinize yetebiliyor musunuz? Problemlerinizi çözebiliyor musunuz?
Kendi bağımsızlığınızı önemserken başkalarının bağımsızlığını da destekleyebiliyor musunuz?
Olayları değerlendirirken illa da benim dediğim olacak diye diretiyor musunuz, yoksa karşınızdaki kimselerin duygu ve düşüncelerine de önem veriyor musunuz?
Sorular kendinizi ve karşınızdaki kişileri tanıma noktasında birer basamaktır. Bu basamakları bir bir çıkmadığımız sürece insani yürüyüşünüzde tekâmül edemezsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.