Kemalist CHP Cumhuriyetinde “Aile Bira Bahçeleri”
Bir insanlık faciası örneği olarak 1930’lı yıllarda Chp’li Atatürkçü devlet tarafından “Alkol faydalıdır” reklâmları yapıldığı yakın tarihin en âdi fiillerindendir. “Aile Bira Bahçeleri” nde çocuklar ve aileler alkol almaya özendirildi. (Yabanlar ve Yerliler-Başkent Olma Sürecinde Ankara, Funda Şenol Cantek, İletişim Y. 2003).
BİRA FABRİKASINI M. KEMAL KURDURDU
İstiklâl Savaşı öncesinde Ankara Belediye Reisliği yapan Hacı Ziya Bey'in mülkiyetinde bulunan “Orman Çiftliği” arazisi Cumhuriyet yıllarında M. Kemal’e Atatürk'e hediye edilir. 1925 yılında M. Kemal’in tâlimatıyla “Atatürk Orman Çiftliği” adını alan arazide, yâni Müslüman milletin cihadıyla istiklâlini kazanan bu ülkeye şenaatin ve hakaretin en büyüğü olan “Biradan millî içecek üretme projesi...” uygulanır ve bira fabrikası kurulur.
“Atatürk tarafından dâvet edilen İsviçreli mimar Ernst Egli tarafından yapılan Bira Fabrikasıyla birayı halk içkisi hâline getirerek yaygınlaştırmak, bu yolla Anadolu’nun ortasında yeni bir gelir kaynağı oluşturmak amaçlanmıştır. İstanbul’daki bira üretimi sürmekle birlikte 1934 yılında Atatürk Orman Çiftliği’nde yeni bir Bira fabrikası kurulur” (Cumhuriyetin Mimarı Ernst Arnold Eglı, Leyla Alpagut, İst. 2012).
“BİRANIN GIDAİ FAYDALARI “ HAKKINDA AFİŞ VE REKLÂM FURYASI
Adı geçen kitapta (s.71), “Biranın Gıdai Faydaları” şeklinde afişler ve reklamlar caddelerde ve Kemalist hükümet yanlısı gazetelerde boy boy yer alır. “Yarım litre bira, 325 gram balık etine eşittir” , “Balık yiyemezseniz bira için” ve “Herkes Ankara birası içiyor- Orman Çiftliği Bira Fabrikası” ibareli afişlerin yanında, küçük çocukların ellerinde bira şişeleri olan afişlerle millet çocuklarını bağımlı hâle getirdiler ve harama alıştırdılar.
“ATATÜRKÇÜ CHP ŞEREFİNE” BİRA FESTİVALİ
Yakın zamanlardan bir misal: Üniversite rektörlüğü ve ardından Chp Belediye Başkanlığı yapan, Rektörlüğü sırasında başörtülü talebeleri üniversiteye sokmamakla övünen kişi alkolle arasının gayet iyi olduğunu göstermek için Almanların biracılığından ilham alarak Bira Festivali (Oktoberfest) düzenler. Festival, ahşap bira fıçısına çeşme çakmasıyla başlar. Binlerce Chp’linin bulunduğu devasa çadırlarda laikçi ve Atatürkçü Chp şerefine (!) bira kadehleri kaldırılır. Bira kadehleri ellerinde Atatürkçülükle iyice demlenmiş olan kalabalık bol bol laiklik nutukları dinledikten sonra “geri kafalı millete” hakaret nâraları atarlar.
Kısaca tasvir ettiğimiz kişi Chp’nin prototipidir. Milletin inançlarına, kültürüne, geleneğine ölesiye düşman birisidir. Avrupa’nın içkisinden zinasına, kumarından faşing festivallerine kadar her türlü sapıklığına ölesiye hayran. Bu azgın Chp’li taifenin ataları ve şefleri de böyle yapardı.
Chp’nin kurucusu M. Kemal’in yakın yaveri Salih Bozok’un anlattığına göre, İstiklâl Savaşı günlerinde “Alevler İzmir’i bir kül yığınına dönüştürürken, Uşakizâdelerin Göztepe’deki köşkünde bir ziyafet verilmektedir. Fevzi Paşa Hazretlerinden başka herkes önündeki kadehleri zevkle doldurur. Mezeler çeşitli ve nefisti. Herkes son kertesine kadar sofradan memnundu…” (İsmet Bozdağ, Latife ve Fikriye, sf. 81-82).
CHP’LİLER ŞARAP KOKTEYLİNE “ HALK BAYRAMI” DİYORLAR
Chp’nin alkollü hayatı özendiren cürümleri saymakla bitmez. “Cumhuriyetin kuruluşunun 87. yılı dolayısıyla düzenlenen kokteylde damacanalarla getirilen şarapları bardaklara doldurduklarını göklerdeki kuşlar dahi esefle gördüler. Üstüne üstlük buna da “Halk bayramı” dediler (30 Ekim 2010 gazeteleri).
Bir başka misâl: Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu, Cumhuriyetin kuruluşunu Chp’lilerin katılımıyla “Atatürk’ü en sevdiği içki olan rakı, kuru fasulye ve pilavla andılar” (9 Kasım 2010 gazeteleri).
Chp’lilerin şenî huyları çok. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki sergi açılışında talebelere kazanda kaynatılan sıcak şarap ikram edildiğini, Chp zihniyetli öğretim üyelerinin kepçeyle şarap dağıtımının yapıldığı sergiye küçük yaştaki çocuklarıyla katıldıklarını millet tiksinerek kınamıştır (21Aralık 2010 gazeteleri).
Böylesine ağır sabıkası olan Chp’ye kim teveccüh eder?
Tek Parti Chp döneminde şenaatin en âdisinden daha âdi birkaç afiş örneği:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.