Japonya eğitim sistemi (2)
Japonya Eğitim sisteminde, öğrencinin öğrenme aktivitesinin yanında kişilik gelişimi de dikkate alınır. Öğrenciler soru sormaya ve kendilerini ifade etmeye yönlendirilir. Öğrenciler evlerinde kullandıkları elektronik araçları okula getirip, bu araçlar üzerinde çalışmalar yapar ve öğretmenin desteğini alırlar. Eğitimde mikroskop ya da konu ile ilgili malzeme oldukça önemlidir. Çocukların karakter eğitimi için aile ile işbirliği yapılır.
Kokoro eğitimi olarak ifade edilen karakter eğitimin amacı, çocukların ruhsal anlamda gelişimlerine katkı sağlamaktır. Ruhi eğitimle amaçlanan şey, öğrencinin kalbinin ve gönlünün değerler ekseninde gelişmesi ve sağlıklı bir kişilik kazanmasıdır.
Japonlar sağlam bir kişilik kazanan çocukların, kendilerine ve ülkenin kalkınması katkı sağlayacağına inanırlar. Karakter eğitimi süresince öğrenciler grup eğitimine dahil olurlar. Öğrenciler altı kişilik gruplara ayrılır ve belli sorumluluklar alırlar. Gruplardan biri temizlik diğeri yemek, bir diğeri gazetenin yayınlanması şeklinde görev alırlar ve bu süreç dönüşümlü olarak devam eder. Öğrenciler birbirleriyle işbirliği halinde olurlar ve daha başarılı olanlar diğerlerine yardımcı olurlar.
Eğitim sistemi ile çocuklara kazandırılan disiplin onların ömür boyu öğrenme motivasyonu olur ve çocuklar vakti nakde çevirmenin yolarını ararlar. Öğrenciler arasında ayrılım yapılmaz, daha başarılı olan öğrenciler sınıf atlamazlar, derslerinde istenilen performansı gösteremeyen öğrenciler öğretmenler tarafından desteklenirler.
Ülkede öğrencileri yetiştirecek ve onları hayata hazırlayacak eğitimcilerin seçimi oldukça önem arz eder. Eğitimci iki aşamalı bir sınavdan geçer. Birinci aşamada bilgi, ikinci aşamada öğrenciyi anlama ve geliştirme kapasitesi ölçülür. Eğitimciler öğrencinin karakter gelişimine katkı sağladığı için titizlikle seçilir. Hatta eğitimcilere diğer meslek gruplarından ayrı olarak imtiyazlar verilmiştir. Onlar okul dışında da öğrenciye yön gösterir ve burada da onlara destek sağlamaya devam ederler. Eğitimciler düzenli olarak aile ziyaretleri yaparlar ve veli ile sürekli iletişim halinde olurlar. Öğretmen disiplinlidir fakat otoriter değildir. Eğitim sistemi tüm çocukların aynı yetenekte olduğunu kabul eder ve bu yeteneği ortaya çıkarabilmek için öğretmeni sorumlu tutar. Öğretmenler ise geride kalan öğrencilerin akranlarına ulaşabilmesi için büyük çaba sarf ederler başarılı olamadıklarında kendilerini suçlarlar.
Okula yeni başlayan çocuklara milli ruh şoklaması yapılır. Çocuklar toplu halde araca binerler ve fabrikaları, teknoloji merkezlerini gezdirilir. Onlara ülkenin ne kadar güçlü olduğu anlatılır. Sonra Hiroşia ve Nagazaki ye götürülür ve atom bombası atılan alanlar gösterilerek çocuklara şöyle denir:: “Eğer siz çalışmazsanız, bilinçlenmezseniz, az önce gördüğünüz teknolojiye sahip olmak için çaba göstermezseniz sonunuz böyle olur.” şeklinde öğütler verilir. Böylece çocukların mili heyecanları ve çalışma azmi sürekli canlı tutulur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.