Caiz midir?
Diyanet İşleri Başkanlığı son günlerde sıkça gündeme gelen “şans oyunları” konusunda oldukça net bir tavır takınmış durumda.
Lafı evirip çevirmeden “şans oyunlarının haram” olduğunu ilan ediyor!
Diyanet bu konuda oldukça net bir tavır takınıyor ama ülkeyi yönetenlerin bunu pek taktığı söylenemez.
Çünkü onlar şans oyunlarının cazibesini artırma peşindeler.
Hâl böyle olunca, “Alo fetva” ya da “Diyanet’e soralım” gibi programları arayıp oralarda fetva veren hocalarımıza Diyanet’in haram demesine rağmen yöneticilerimizin şans oyunlarının cazibesini artırmaya çalışmalarının caiz olup olmadığını sormak kaçınılmaz oluyor.
Biz telefonla arayıp şahsen öğrenmek yerine işi yazıya dökerek verecekleri fetvayı hep birlikte öğrenelim dedik.
Sahi bu ne iş?
Pek çok konuda Diyanet’i ön plana çıkaran bir yönetimden bu konuda da oradan gelen açıklamalara bağlı kalmalarını beklemek herhalde en tabii hakkımız olsa gerek.
“O Ses Türkiye” benzeri programlar yaparak İslam’a hizmet etme yerine Diyanet’ten gelen açıklamalara uygun adımlar atarak İslam’a daha çok hizmet etmiş olmazlar mı?
Evet, Kur’an-ı Kerim’in güzel okunmasını temin ve teşvik etmek için çalışmak elbette çok güzel bir davranış.
Ama inanıyoruz ki Kur’an-ı Kerim’i güzel okumak kadar O’nun emirlerine uygun bir yaşam tarzını tercih etmek de güzel bir yaklaşımdır.
Diyanet’in şans oyunları hakkında “haramdır” demesi de doğrudan doğruya Kur’an-ı Kerim’e dayanan bir açıklama olarak karşımızda duruyor.
Biliyoruz ki şimdi yöneticilerimiz bin bir türlü bahane üreterek “şans oyunlarının cazibesini” niye arttırmaya çalıştıklarını açıklayacaklardır.
“Sanal kumarın önünü kesme” gibi falan laflar edilecektir.
Nasıl ki “terör bir başka terör ile önlenemez” deniliyorsa aynı şekilde “sanal kumar da bir başka kumarın cazibesinin artırılması” yoluyla önlenemez.
Evet, konuyu, “Alo fetva” hattında ya da “Diyanet’e soralım” gibi programlarda konuşan hocalarımıza sorarak onları canlı yayınlarda zora sokmak istemediğimiz için köşemize taşıdık.
Ve şimdi onlara soruyoruz:
Diyanet fetvasına rağmen “şans oyunlarının cazibesini” arttırmaya çalışmak caiz midir?
Ümit ediyoruz ki hocalarımız “şans oyunlarına haramdır” dedikleri netlikte bu sorumuza da net ve açık bir cevap verirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.