Dil kapısı’nda tâlim etmek
Kelimelerden inşa edilmiş Dil Kapısı. Lisanî hayatı yaşamak isteyenlerin dergâhıdır bu kapı. Meydandan uzak… Dilini, kelimelerini imanına teslim edenlerin tekkesidir.
Dil Kapısı’nda kelimeler var, ulvî aşk var, dost var. Kelimeler mâveranın birer miracıdır. Etinden kemiğinden ayrılır, terbiye edilir, pişer, hamlığından kurtulur ve hakikat âlemine götüren birer yol olur. Dünyadan öteki âleme kelimelerin kuvvetiyle gidilir.
Bâzı hâllerde bir meyhanedir bu kapı; aşk şarabına bürünmüş kelimelerle sarhoş olunur. Halktan Hakk’a, kesretten vahdetin sırrına, halvetten mâşuka varılır.
Hayatın anlam bilgisi kelimeler üzerinden öğrenilir.
Kelimelerin sûretini geçip sîretinden yapılmış edebî hayatı inşâ etmek için, dili bir ikrarı bir olmak için, gönüllerin birliği için, ben’den sen’e, sonra Bir’e ulaşmak için tâlim edilir. Bu tâlimi yapanlar Bezm-i Elest’teki söze sâdık kalanlardır.
Bu kapıda tâlim etmeyenler, kendisine emanet verilen kelimelerin sadece lafzını konuşabilen ve etiyle uğraşanlardır. Sîretini zikredip çoğaltamaz ve dilin derûnundan mahrumdurlar.
Şüphesiz Dil Kapısı’nın tâlimlerinde vehbî olan da var, kesbî olanda... İlhamla gelen kelimeler aldatabilir de, mâveraya kanatlandırabilir de...
Dil Kapısı’nda duranlar mecanin-i kelime, yani kelime mecnûnlarıdır... Leylâları yürekten damıtılmış kelimeler...
Dil Kapısı’nın mübarek bânileri peygamberlerdir. Hz. Âdem dünyaya gönderilirken eline önce “Kelimeler Kitabı” verilmiş. Kendini kelimelerle sınamak isteyen velilerin yolu açılmış böylelikle...
Yunus ve Mevlâna, Fuzûlî ve Mısrî Dil Kapısı’nda hakikati kendi lisanlarında söze döküp âşikâr eden, derûnlarını kelimelerin zarfına döken ululardır.
Bu uluların kelimeleri istikâmetinde Dil Kapısı’na sadâkatle yüreğini taşıyanlar dünden bugüne devam ediyor. Bu kapıda durmayan bilmez, dilin aşkın bâdesi olduğunu.
TYB K. MARAŞ ŞUBESİNE HEM ŞAİR HEM TÜRKÜDAR BİR BAŞKAN…
Türkiye Yazarlar Birliği Kahramanmaraş Şubesinin yeni başkanı Fazlı Bayram hem şair, hem türküdar. Öyle bir türküdar ki, tasavvufî merkezli, yâni tekke şiirlerinden bestelenen gönül işi kâdim türkülerimizi sohbet öncesi ve sohbete eşlik ederek bağlamasıyla söyler. Hem şair, hem türküdar olan bir başkan Türkiye’nin fikir, kültür, sanat, edebiyat derneklerinde bir ilk… Türküler eşliğinde fikir ve gönül tâlimi yapılan, hasbıhal edilen, memleketin fikir ve kültür meseleleri konuşulan böyle bir derneğe kim gitmez? Şu nezih ifadesine bakın:
Ali Yurtgezen, Prof. Dr. Mehmet Narlı, Hasan Ejderha ve Öğr. Gör. İsmail Göktürk gibi çok değerli isimlerin ardından şube başkanlığı vazifesine seçilmenin kendisi için büyük bir şeref vesilesi ve büyük bir mesuliyet vecibesi olduğunu dile getiren şair Fazlı Bayram’ın mütevazı şu sözlerinde aynı zamanda kararlılık var:
“Kahramanmaraş gibi adı şiirle, edebiyatla, sanatla anılan bir şehirde Türkiye Yazarlar Birliği gibi Türkiye’nin son 40 yıllık kültür hayatına damga vurmuş bir kurumun şube yöneticisi olmanın ağır yükü ile beraber heyecanını da hissetmekteyim.”
Şube başkanlığı vazifesini bir bayrak yarışı telakkisiyle îfâ edeceğini belirten şair Fazlı Bayram’ın şu nezih sözlerinden dolayı gidilmez mi böyle bir derneğe? “Başta Ali Yurtgezen, Muzaffer Gözükara, Savaş Kıyak hocalarımız ve Ahmet Doğan İlbey ağabeyimiz olmak üzere TYB Kahramanmaraş Şubesine kuruluşundan bu yana tüm emeği geçenlere özellikle de bendenizi bu vazifeye layık gören şube üyelerimiz ve bayrağı teslim aldığım Öğr. Gör İsmail Göktürk hocamıza çok teşekkür ediyorum.”
TYB Kahramanmaraş Şube Yönetim Kurulu fikirli ve müeddep dostlarımız Türkçe öğretmeni Enver Çapar, Mehmet Akif Şen, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Günalan ve Basın ve Halkla İlişkiler Uzmanı Mehmet Yaşar’dan oluşuyor.
Ne güzel, ne güzel! Fikir ve gönül tâlimi yapılan bu ocak tütecek demek ki.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.