Haramın insan üzerindeki etkisi - 1
Doktorlar, yediklerimizin organlarımız üzerinde etkili olduğunu, bazı yiyecek ve içeceklerin hastalıklara sebep olabileceğini, ayrıca faydalarını da söylüyorlar.
Bazı hastalıkların kalıtım yoluyla anadan, babadan geçebileceğini de söyledikleri gibi kalıtım yoluyla huy ve karakterlerin de geçebileceğini söylerler.
Yiyecek, giyecek, içecek ve havamızın tenimiz üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olduğu gibi huy ve karakterimizi de etkilediğini söylerler.
Onun için ağzımızdan girenlerin helal ve temiz olmasına dikkat ettiğimiz gibi kulağımızdan giren sözlerin, gözümüzden giren görüntülerin de haram olmamasına çok çok dikkat edelim.
Basra valiliği yapan Abdullah bin Amir’e söylenenlere dikkat ediniz:
Hazreti Ömer’in oğlu Abdullah, hasta ziyareti için İbni Amir’in yanına gidince, İbni Amir, “Bana dua etmez misin?” deyince Abdullah, “Ben, Allah Resulünden duydum şöyle diyordu: ‘Abdestsiz namaz kabul edilmez, ganimet/hazineden çalınandan verilen sadaka da kabul edilmez’ dediğini söyledikten sonra: Sen Basra’da (Vali) idin” demiş. (Müslim, Sahih, K. Taharet, bab 2).
Yani, Hazreti Ömer’in oğlu Abdullah, eski valiye, tevbe etmesini, bir şekilde hazineden haram bulaşabileceğine dikkat çekmiş. (Allah onlardan razı olsun.)
Yardımın büyüğü küçüğü olmayacağını, helalinden olan küçücük yardımın Allah katında büyüyeceğini ifade eden Sevgili Peygamberimiz:
“Kim, temiz/helal kazancından, bir hurma kadar tasadduk ederse -ki Allah, ancak temiz/helal olanı kabul eder- şüphesiz Allah o temiz/helal sadakayı sağ eliyle kabul eder, sonra sizden birinizin tayını büyüttüğü gibi onun hurma kadar olan sadakasını dağ kadar büyütür” buyurur. (Buhari, Sahih, K. Zekât, babü la yakbelullahü sadekaten min ğulül, hadis no 1321).
Haramdan kazanılan milyar dolardan, helalinden kazanılan bir liranın sevabı daha fazladır.
Haram parayla her sene hac ve umre yapmaktan, imkânsızlıktan gidemeyen ama iç çekenin o yanık nefesinin sevabı daha fazladır. Buyurun ayet ve hadise kulak verelim:
Ebu Hüreyre (R.A.) şöyle dedi: “Allah Resulü dedi ki: ‘Allah, temizdir, ancak temizi kabul eder. Allah, peygamberlere emrettiğini, mü’minlere de emreder’ dedi” ve şöyle buyurdu:
“Ey elçiler, güzel şeylerden yiyin ve salih amel işleyin. Şüp¬hesiz ben yaptıkla¬rınızı bilirim” (Mü’minu süresi ayet 23/51).
Ve ardından dedi:
“Ey iman edenler, size ver¬di¬ğimiz rızkın te¬mizinden yiyiniz” (Bakara süresi ayet 2/172).
“Sonra uzun yola çıkan saçı-başı dağınık, toza bulanmış bir adamdan bahsetti. O adam ellerini gökyüzüne kaldırmış, ‘Ya Rabbi, ya Rabbi…’ diye dua ediyordu. Onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haramla beslenmiş. Bunun duası nasıl kabul edilir?” (Müslim, Sahih, K. Zekat bab 20, Tirmizi, Sünen, K. Tefsir’ul-Kur’an, bab 3, Ahmed, Müsned, Ebu Hüreyre hadisi).
Ne olursa olsun, din profesyonellerimiz ne fetva verirse versin, harama bulaşmayın.
“…Allah ancak müttekilerden kabul eder” (Maide süresi ayet 5/27).
(Devam edecek.).
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.