Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Kendine İyi Bak ve Sufi Psikolojisi

Kendine İyi Bak ve Sufi Psikolojisi

Bu haftaki kitaplarımız her zaman ve zeminde okunması gereken ama bugünlerde ayrıca okunması gereken iki eser. Gerginlik barutlarının üzerimize dolu gibi yağdığı günümüzde, her iki eserin şemsiyesi altına girerek, belki taarruzlardan biraz daha sağlıklı korunabiliriz.
Söz, yazı ve sevgi ustası Dr. Kemal Sayar’ın kaleme aldığı; “Kendine İyi Bak” ve “Sufi Psikolojisi” adlı eserler, Timaş Yayınları’ndan çıkmış. Her iki kitap da düşünce ve eylem sağlığını kaybetmek üzere olan insanlarımız için birer ilaç niteliği taşıyor. Bu ilaçları kullananların tedavi olacağından emin olabilirsiniz.
Dr. Kemal Sayar; “Kendine İyi Bak” adlı eseri için şunları söylüyor:
“Şöyle bir bakın etrafınıza, insan ilişkilerinde bir kirlenme, ruh dünyamıza sinmiş bir çirkinleşme yok mu? Hayatın pek çok alanında, güzelliğin izini sürmek dururken, çirkinliğe mağlup olmuyor muyuz? Dikkatlerimizi güzel olanı seçip ayıklamak yerine çirkin olanı teşhire yöneltmiyor muyuz? Çirkinliği konuşmaya ve yaşamaya ayırdığımız saatler arasında, güzelliklerle dolu anların bir hükmü, sahiciliği ve heyecanı kaldı mı?
İnanmak güzelliği görmeyi, güzellikle hemhal olmayı mümkün kılmıyorsa, ortada önemli bir sorun var demektir. İnandığını söyleyen insanlar hâlâ; Allah’ın sözlerini işitme kıtlığı çekiyorlarsa, bu sorunu iyi teşhis etmek gerekir.
Doğrusu yüce iradeye teslim olduklarını beyan eden insanların, gündelik siyaseti bu kadar önemsemelerini, onu hayatın en kuvvetli amili olarak telaffuz etmelerini yadırgıyorum.
Hayatın günlük fomülasyonunda gaybî kuvvetlerin tesirini ihmal eden ve hayatı kaba determinizmin sınırlarına hapseden bir anlayışın, bizi güzelliği görmekten alıkoyduğunu düşünüyorum. Bu tür bir anlayış, aşkınlıkla olan rabıtasını yalnızca sembolik bir düzlemde kurmakta ve aşkınlığın yaşantılanmasına izin vermemektedir.
Asıl olan güzelliktir ve kâinatı temaşa eden kişi; şerrin hayra, çirkinliğin de güzelliğe inkılâp edebileceğini fark eder. Ki insana verilen görev, bozulmuş olanı onarmak, yıkılmış olanı yerine koymaktır. İşte bunun için insanın kendisine iyi bakması gerekiyor.”
……….
Kemal Sayar ikinci kitabı “Sufi Psikolojisinde” ise, “Bilgeliğin ruhu, ruhun bilgeliği” alt başlığıyla şunları ifade ediliyor:
“Sufi Psikolojisi üzerine çeşitli yazıları bir araya getiren bu kitap, okurlara geniş kapsamlı ve zihin açıcı bir okuma vaat ediyor.
Tasavvufun benlikten kurtulma pratiği olarak özetlenebilecek doktrini, günümüz psikoterapileriyle karşılaştırıldığında ortaya anlamlı bir sonuç çıkar mı?
Sufi Psikolojisinde okuyacağınız makaleler bu sorunun cevabını arıyor.
Belleklerimize musallat olan unutkanlık hastalığını aşarak, yüzyıllardır bu toprakları yoğuran, insanımızı mayalayan değerleri yeniden keşfe soyunmalıyız. Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş-ı Veli’nin, Eşrefoğlu Rumi’nin Mevlana Celaleddin’in ve daha pek çok gönül adamının yeniden keşfedilmesi gerekiyor.
Bu keşif, ülkemizin bilim ortamlarında kültürel değerlerimizin hiçbir eziklik duymaksızın dolaşıma sunulmasıyla vücut bulabilir. Psikoloji kürsülerinde Mevlana’nın özgün psikoloji modellerini inceleyen tezler neden yapılmasın? Mutsuzluğun tırmandığı bir çağda, sufi irfanına niçin kulak verilmesin?
Ruhun bilgeliğine ulaşmak için, bilgeliğin ruhuna nüfuz etmeliyiz. Sufi Psikolojisi, yeraltındaki bu eşsiz hazineyi gün yüzüne çıkaracak bir kılavuz niteliğindedir.
Ruhun şifası sözcüklerin tılsımında değilse de hiç olmazsa aklın şifası için sözcüklere müracaat edebiliriz. Dileriz bu mütevazı kitap, sevdalı yüreklerde bir kıvılcım tutuşturur da daha büyük ateşler zuhur etmez.”
Evet, her iki eseri de sırayla okumalı diye düşünmekteyim. Birinci sıraya; “Kendine İyi Bak” adlı eseri alır, ikinci olarak da “Sufi Psikolojisini” okursak, birbirini tamamlayan iki eser, düşünce ve yaşam ufkumuzda mükemmel pencereler açabilir.
Eserler hakkında bilgi için: Timaş Yayınları 0212- 511 24 24


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi