Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İslâm inancı etrafında yerli yorumlar

İslâm inancı etrafında yerli yorumlar

Bu haftaki kitabımız Işık Akademi Yayınları’ndan. Eseri hazırlayan ise Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yener Öztürk.
Günümüzde din adına birkaç kelime bilen de bilmeyen de büyük bir cesaretle İslâm’ı tartışabiliyor, ayetlere ve hadislere yorum getirebiliyor ve en sonunda da Allah’ın dediğine veya Peygamberin ne buyurduğuna bakmadan, kendi dediğine iman ederek, başkalarının da iman etmesini isteyebiliyor. Ne yazık ki, bu anlayış yüzyılın bir felaketidir.
Bu yüzden günümüz Müslümanlarının işi bir hayli zor. Dinden ve dinin ne dediğinden habersiz belli cahil fırkaları, çeşitli şekillerde öğrendikleri birkaç cümlelik din bilgisi ile âlim (!) kesilip; “Doğrusu böyledir” diyerek direnç göstererek “ukalalık” yapıyorlar.
Maalesef din cahilleri yüzünden cânım dinimiz, ehil olmayan çevrelerin ve kişilerin elinde har vurup harman savruluyor. “Her şeyin Allah’a ait olduğuna ve Allah’tan habersiz yaprak bile kıpırdamayacağına” iman etmenin gerekliliğine malum çevreler inanmak ve iman etmemek için direnip duruyor.
İşte bu haftaki kitabımız olan; “İslâm İnancı Etrafında Yerli Yorumlar” pek çok din cahilinin bildiklerini alt üst edecek şekilde gayet net olarak kaleme alınmış ve düşmanca tavır sergilemeden, “yaratılan bir varlık” olarak, “yaratana muhtaç olduğunu” bilen herkesin, “önyargısız ve peşin hükümsüz iman etmek üzere” istifadesine sunulmuş.
Sözü burada eseri kaleme alan Doç. Dr. Yener Öztürk’e bırakmak istiyorum.
“Kur’an ve hadisler ışığında yapılan bu mütevazı çalışma ile belli ayetler ve hadisler etrafında odaklanan ve son zamanlarda zihinleri meşgul eden bazı konular, yeni bir üslupla izah edilmeye çalışılmıştır.
Eserde yer alan konular, kader inanışımız, şefaat anlayışımız veya Kur’an açısından inanç hürriyeti gibi temel meselelerle ilgilidir. Mesela, son dönemlerde, kader inancına yönelik yapılan itirazlar, İslâm’ın ana kaynakları ışığında aydınlatıcı bir bakışla yeniden kritiğe tabi tutulmuştur. Kaderi konu edinen üç sahih rivayet ele alınmış ve bunların ‘cebri düşünceye koymadan nasıl anlaşılması gerektiği’ üzerinde durulmuştur.
‘Ahlaki hassasiyeti zayıflatacağı gerekçesiyle’ son zamanlarda dışlayıcı bir üslupla ele alınan şefaat konusu, ilgili ayetler ve hadisler ışığında derinlemesine incelenmiştir. Bu cümleden olarak Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hurma ağaçlarının aşılanmasıyla ilgili hadislerine de ‘tevhid-i hâlikıyyet’ açısından yaklaşılmış ve bu çerçevede Peygamberimizin vermek istediği mesajın anlaşılmasına gayret sarf edilmiştir.
Peygamberimizin yüce ahlakını da yakından ilgilendiren ve O’nu ‘itab’ gibi değerlendiren; ‘Abese Suresi’nin ilk ayetlerinin nasıl tercüme edilmesi gerektiği’ hususu da eserde yer alan makalelerden birinin konusudur.”
Evet, yazar bunları söylüyor. Şimdi eserde yer alan yazılar üzerinde de kısa kısa bilgi verecek olursak, şunları söyleyebiliriz.
Birinci yazıda; Kader inancına yönelik itirazlar, İslâm’ın ana kaynakları ışığında aydınlatıcı bir bakışla yeniden kritiğe tabi tutulmuş.
İkinci yazıda; Kaderi konu edinen üç sahih rivayet ele alınmış.
Üçüncü yazıda; “Ahlaki hassasiyeti zayıflatacağı gerekçesiyle” dışlanan şefaat ele alınmış.
Dördüncü yazıda; Nisa 79. Ayet’ten hareketle “iyilik ve kötülüklerin” kaynağına dikkat çekilmiş ve bu çerçevede insan iradesinin dahli üzerinde durulmuş.
Beşinci yazıda; Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dünyevi işlerle ilgili kanaatleri bağlamında örnek olarak sıkça gündeme getirilen bir rivayet üzerinde durulmuş.
Altınca yazıda; Hayrı ve şerri özetleyici bir muhtevaya sahip olan Nahl Suresi 90. Ayet, sebep-netice münasebeti içinde farklı açılardan yoruma tabi tutularak insanlık için taşıdığı özlü mesajlara dikkat çekilmiş.
Yedinci yazıda; Peygamberimizin yüce ahlakını da yakından ilgilendiren ‘Abese Suresi’nin ilk ayetlerinin nasıl tercüme edilmesi gerektiği’ hususu işlenilmiş.
Sekizinci yazıda; Peygamber Efendimizin (s.a.v.) risaletinin mekân, insan, lisan ve zaman boyutları üzerinde durulmuş.
Dokuzuncu yazıda ise; Kur’an-ı Kerim perspektifinden ‘inanç hürriyeti’ konusu işlenmiş. Eser hakkında bilgi için: Işık Akademi Yayınları 0216- 318 42 88

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi