Kafkaslar’daki karışıklıklar
Anadolu, Kafkasya ve Balkanlar son derece stratejik bölgelerdir. Bu bölgeleri ellerinde bulunduran imparatorluklar gayet uzun ömürlü olmuşlardır. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları bunlardan birkaçı ve en uzun ömürlü olanlarıdır. Emperyalist güçlerin başta gelen devlet politikaları, bu bölgeyi çok sayıda küçük ülkelere bölmek ve sonra çeşitli fitne tohumları ekerek birbiriyle boğuşturmak. Ve bunların cesetleri ve harabeleri üzerinde kendi hakimiyetlerini tesis etmektir.
Yazımın konusu Kafkasya olup, bölgedeki halklar ve devletler arasındaki çatışmaların çeşitli sebepleri vardır. Kafkasya 70 yılı aşkın Sovyetler Birliği devrinde farklı halkların meydana getirdiği yapay devletlerle kuruldu. Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bu sanal devletlerde kopma istekleri gündeme geldi. Kafkaslarda bağımsızlık rüzgarları esmeye başladı. Birçok halk kendi devletini kurma isteğini açığa çıkardı. Ayrı devletlere bölünmüş halklar birleşme arzularını aleniliğe döktüler. Bunlarda sınır ihtilafları çıkınca krizler savaşa dönüştü.
Gürcü asıllı Stalin, Kafkas halklarının bazılarını cezalandırmak için vatanlarından sürgüne gönderdi. Sürülen halkların bir kısmı Stalin sonrası yurtlarına dönünce topraklarında, evlerinde başkalarını buldular. Stalin tarafından sürülen Karaçaylar ilk hamleyi yaptı. 1989 yılında kendi devletini kurmak istedi. Karaçayları Balkarlar takip etti. 1992 yılında Kabardeyler ile Balkarlar arasında ciddi gerginlikler yaşandı. 1944’te Dağıstan’dan sürülen Çeçen Akıntski grubu ise Laklar ve Avarlarla ihtilaf halindedir.
Ahıska (Mesket) Türkleri Özbekistan’da ve şimdi Krasnodar’da Koban Kazakları ile ihtilaflıdır. Ahıska Türkleri Gürcistan’da eski statülere kavuşamamıştır. Kafkasya’da ihtilaflar yumağı sadece bunlar değildir. 1944 yılında Çeçenler ve İnguşlar Kazakistan’a sürülünce Çeçen-İnguş toprakları Kuzey Osetya, Dağıstan ve Gürcistan arasında paylaşıldı. Kuzey Osetya’ya verilen topraklar 1967 yılından sonra İnguşlara verilmedi. İnguşlar 1992’de Çeçenistan’dan ayrıldıktan sonra Oset-İnguş anlaşmazlığı arttı. Prigorodni’de yoğun İnguş nüfusu vardır. 1992’de silahlı çatışma oldu. 60 bin İnguş bölgeyi terk etti...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.