Faruk Çakır

Faruk Çakır

Sizi şarapçılar sizi!

Sizi şarapçılar sizi!

Divan-ı harpte yargılanmayı hak eden bir kesim var ülkemizde. Yıllardan beri, inat ve ısrarla, ilmen ve tıbben ‘zararlı’ olduğu bilinen alışkanlıkları ‘faydalı’ diye tanıtanlar bu kategoriyi teşkil ediyor. Ama ‘Yalancının mumu yatsıya kadar yanar’ misâli, ilim ve teknik ilerledikçe ‘yanlışta ısrar edenler’in hatalı olduğu ortaya çıkıyor.

Zaman zaman ifade ediyoruz, yeri geldi tekrarlayalım: Sigara gibi ‘küçük bir âdet’e haklı olarak savaş açan bazı kurum, kuruluş ve insanlar; ondan çok daha zararlı ve öldürücü olan, insanı ‘deli’ eden alkollü içkileri ise müdafaa edip sahip çıkıyorlar.

Yanlış anlaşılmasın, ‘Niçin sigaraya savaş açıldı?’ demiyoruz. Aksine, ‘Sigaraya savaş açıldığına göre, ondan daha tehlikeli olan alkollü içkilere niçin savaş açılmıyor?’ diye soruyoruz. Bugün gazetelerde sigaranın reklâmı yapılamıyor, ama alkollü içkilerin reklâmı ‘bal’ gibi yapılıyor! Bunca yıldır devam eden bu yanlışa dikkat çekmek istiyoruz, ama ne duyan var, ne de dinleyen? Sayın Başbakan, Sayın Sağlık Bakanı ve diğer ilgili ‘sayın’ bakanlarımız! Bu hâdise basit bir hadise midir ki hiç kimse ilgilenmiyor? Sigaranın reklâmının yasak olduğu, olabildiği bir ülkede, alkollü içkilerin reklâmı nasıl serbest olabilir?

Hiç kimse ‘yönetmelik şöyle, uygulama böyle, teşvik edici reklâm yasaktır’ vs. demesin. Fiilî durum önümüzde: Hemen her hafta alkollü içkilerin reklâmı gazetelerin sayfalarını süslüyor. Hem yanlış, hem de yazık değil mi?

Türkiye’de, maalesef bazı ‘doktor’ların da âlet olduğu başka bir yanlış daha yapılıyor. Güya ‘uzman’ olan bazı doktorlara göre ‘bir kadeh şarap’ kalbe iyi gelir! Bu iddiânın temelsiz bir ‘yanlış’ olduğu bir defa daha ispatlandı. “Bir kadeh şarabın bile” tıbben zararlı olduğunu ifade edenler de İngiliz doktorlar olmuş. İşte ilgili haber: “Fransa’da günde bir bardak şarabın bile kanser riskini arttırdığı iddiâsı, üreticileri ayaklandırdı. Fransa’da Millî Kanser Enstitüsü’nün ‘Ölçülü miktarda üretilen şarap bile kansere yol açar’ açıklaması, üreticileri ayağa kaldırdı. Enstitünün dahiliye uzmanı doktorlara yönelik hazırladığı ‘Beslenme ve Kanser’ başlıklı broşürlerde, ne kadar az içilirse içilsin, düzenli olarak alınan alkolün her halde kansere yol açabileceği bildirildi. Dağıtılan broşürlerde, günde bir bardak şarabın yüzde 9-168 oranında ağız, gırtlak, boğaz kanserine yol açtığı belirtildi. (...) Öte yandan, parlamentoda tartışma halindeki bir yasa teklifi de şarap üreticilerini kızdırdı. Sağlık kurumlarının da içinde bulunduğu bazı yerlerde şarap ikramının yasaklanmasını isteyen siyasîler, şarap üretiminin yapıldığı bölgedeki vekillerle karşı karşıya geldi.” (Sabah, 21 Şubat 2009)

İngiltere’de yayınlanan ve gerçekleri ortaya koyan broşüre elbette karşı çıkanlar da olmuş: Şarap üreticileri... Ama güneşi balçıkla ve ‘yanlış’la sıvamak mümkün değil ki?

Türkiye’de yıllardan beri binlerce değil, onbinlerce insan bu ‘yalan’la oyalandı. Diğer alkollü içkileri savunamayanlar, ilk fırsatta ‘bir kadeh şarap zararlı değil, aksine kalbe iyi gelir’ deyip durdu. Bazı safdiller de yalana inandı ve bir kadeh şarapla başlayan yolculuk çoğu zaman ‘ölüm’le bitti.

Ülkeleri ve insanlığı, hem de ilim adına kandıranlara ne demeli? İnsanlık istese de istemese de ‘Sarhoş eden içkilerin azı da çoğu da haramdır, zararlıdır’ hakikatini tasdik etmeye mecburdur. ‘İlâhî emir’lere kulak tıkayıp, ‘akıl feneri’ ile yol bulmaya çalışanlar ancak buraya kadar gelebilir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi