Laf değil icraat lazım...
Son 5 yılda belediyelerin yaptıkları yatırım cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesindedir. İstanbul’un Fatih ilçesi başta olmak üzere bazı ilçelerde yapılan yatırım 50 yılda yapılanı aşmıştır. Bazı kişiler proje üretemedikleri için dosya savaşı yapmaktadır. İstanbul nüfusu giderek artmaktadır. Vaktiyle İstanbul’un nüfusu 1 milyona ulaştığında bu durum gazete manşetlerine taşınmıştı. Oysa şu anda nüfus 11 milyona ulaşmıştır. Bu sayı 2020’de 13.6, 2040’ta 15.5 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Buna paralel olarak 2000 yılında İstanbul’un su ihtiyacı yıllık 694 milyon metreküp idi. 2010 yılında yıllık ihtiyaç 913 milyon metreküp, 2040 yılında 1 milyar metreküp olacaktır.
Dünya standartlarına göre kişi başına düşen yeşil alan miktarı 7 metrekaredir. İstanbul bu standartlara ulaşmıştır. Ve hedef 100 milyon metrekaredir. İstanbul su havzaları yeşil bitki örtüsü ile koruma altına alınmış ve havadan gözetlenmektedir. Anıt ağaçlarına bilimsel müdahale yapılmaktadır. Eyüp Sultan’da Fatih Sultan Mehmed Han’ın diktiği çınar ağacı bunlardan biridir. Fetih sembolü olan 3 çınar özel teknik usullerle tedavi edilerek geleceğe taşındı. Göksu ve Seyrantepe’de yeni korular yapıldı. İstanbul’un tarihî koruları, Çubuklu, Hacıosman, Büyükçamlıca, Küçükçamlıca, Osmangazi, Beykoz, Fetipaşa, Harem, Yıldız, Emirgan, Hidiv ve Gülhane korumaya alınmıştır.
İstanbul’un hava kirliliği Dünya Sağlık Teşkilatının standartlarından daha temizdir. Büyükşehir Belediyesi, atıksu arıtma tesisleri, atıksu tünelleri, atıksu kolektörleri ve deniz deşarj üniteleri ile İstanbul Boğazının ve denizin korunmasını ve temiz kalmasını sağlayacak yatırımlar gerçekleştirdi. Denizi kirleten gemi ve tekneler 24 saat izleniyor. Haliç’e ve Marmara Denizi’ne dökülen 68 derenin çoğu ıslah edildi. 1993’e kadar denize dökülen ve 1995’e kadar döküm alanlarına depolanan çöpler İSTAÇ’ın kurulmasıyla çöp aktarma merkezlerinde toplanarak çevreye zarar vermeden depolanma alanlarına taşınmaktadır. Hastanelerin tıbbi atığı imha ediliyor. Atık pil ve bataryalar beton havuzlara gömülüyor. Bir kısım çöpten (çöp gazından) elektrik üretiliyor. Haliç’ten 5 milyon metreküp çamur çıkarıldı. Koku azaldı. 33 çeşit balığın geri döndüğü Haliç’te dünyanın deniz suyuyla çalışan üçüncü büyük fıskiyesi de kuruldu...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.