AKP kaybetti mi?
Yerel seçimler bitti, ama tartışmalar sürüyor. AKP’nin birkaç puan gerilemiş olması bazı çevrelerde bayram havası ile karşılandı. Herkes kendince bir yorum yapıyor. Neredeyse yüzde 39 oy almış bir partiyi yüzde 23 oy almış bir partiden küçük gösterecekler. Gerçi onlar için CHP’nin yüzde 1’i, AKP’nin yüzde 99’undan büyüktür. Malatya İnönü üniversitesinin militan rektörü Fatih Hilmioğlu bir zamanlar öyle dememiş miydi: Yüzde 99 oy alsalar yine de iktidar olamazlar… Gerçekten de AKP yüzde 47 oy aldı ama hala iktidar olamadı. Hala CHP zihniyetinin koyduğu hukuk dışı yasaklarla yaşıyoruz. Yüksek yargı CHP’nin hukuk masası gibi çalışmaya devam ediyor. İktidar partisi boynundaki kementlerden birini çıkarıyor, bir başka kement atılıyor boynuna. Devleti elinde tutan derin CHP’liler gerçek bir demokrasinin kurulmaması için elinden geleni yapıyorlar.
Yapılan seçim analizlerinin birçoğu da bu derin iktidarı tahkim amacı taşıyor. Onlara göre CHP’nin bir iki puan yükselmiş olması, oy oranı AKP’nin yarısında da kalsa derin iktidarın meşruiyeti için kafidir. Onun için AKP seçimi kaybetmiş, iktidarı devretmiş gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar.
Aslında kaybedilen bir seçim yok. Bunu başta CHP yorumcuları olmak üzere biraz tahlil yapabilen herkes biliyor. Bunca engellemeye, ağır krize, tuzağa rağmen AKP’nin bu kadar oy alabilmiş olması bile başarıdır. Önünüzde Anayasayı değiştirmenizi engelleyen politize olmuş bir Yargı lobisi varken, toplumsal talepleri yerine getirmek o kadar kolay değil. İktidar partisi bu seçimde sadece öteki partilerle yarışmadı, AKP’yi alaşağı etmek isteyen bütün kurum ve kuruluşlarla yarıştı. Ortaya çıkan tablo yine de başarıdır. Askere, yargıya, çetelere, bürokrasiye rağmen başarıdır.
Siyasi analizcilerin çoğu bu seçimin bir yerel seçim olduğunu unutuyor veya unutturmaya çalışıyor. Adayların kişiliklerinin, itibarlarının, yerel ölçekte ağırlıklarının öne çıktığı bir seçim bu. Nitekim birçok ilde AKP belediyeyi kaybetmesine rağmen, il genel meclisinde birinci parti olarak çıktı. İktidar değişimine sebep olmayacak bir seçim olduğu için seçmenler biraz daha aday ağırlıklı oy kullandılar. Yarın bir genel seçim olsa bu tablonun AKP lehine çok değişeceğini düşünüyorum. Mesela SP’nin saati, AKP’ye ayarlıdır. AKP başarılı oldukça Saadet partisinin yüksek bir oy alma ihtimali gözükmüyor. Bu seçimde SP’ye giden oyların bir kısmı AKP çok büyük hatalar yapmadığı takdirde geri dönecektir. Yeni bir Anayasa, AB sürecinin hızlanması, 28 Şubat ihanetinin koyduğu yasakların kaldırılması veya gevşetilmesi iktidar partisini yeniden yüzde 40’ların üstüne taşıyacaktır. Kaldı ki seçmen iktidarı CHP ve yandaşlarına vermenin demokrasimizin gelişmesi açısından felaket olacağının farkındadır. Kimi reaksiyonlar da devreye girince 22 Temmuz seçimlerine yakın bir başarı tablosuna ulaşmak mümkündür.
Böyle bir sonuca ulaşmayı engelleyecek tek ihtimal CHP’nin derin güçlerin partisi olmaktan vazgeçip, milletin partisi olma yönünde karar kılmasıdır. CHP’nin demokratikleşmesi, CHP’nin yeni bir seçmen kitlesi ile buluşması demektir. Böyle bir açılım hiç şüphesiz iktidar partisinin aleyhine olacaktır. Birçok seçmen için AKP ısrarı demokrasi ısrarıdır. Gerçek bir demokrasi için ikinci bir partinin ön alması bu seçmenlerin bir kısmını o partiye yönlendirecektir. CHP bürokratik iktidar yerine demokratik iktidardan yana tercihini kullanırsa bundan sonraki seçimlerde tablo çok değişir. Millet problemlerini çözecek başka parti bulamadığı için bazen isteyerek, bazen kerhen AKP ye oy veriyor. Demokratik bir Türkiye için yeni aktörlerin devreye girmesi halinde kerhen oy kullananlar için yeni bir alternatif de ortaya çıkacaktır. Bu durumda demokrasi isteyenler iki parti arasında mukayese yaparak oy kullanma imkânına sahip olacaklardır. Bugün için bu mukayeseyi yapacak parti henüz ufukta gözükmüyor. CHP veya MHP daha özgürlükçü bir demokrasi için öne çıkarlarsa bu çeşitlilik hem demokrasiyi güçlendirecek, hem de seçim sonuçlarına yansıyacaktır. AKP kaybetti diye tepinip duranlar, eğer gerçekten seçim kazanmak istiyorlarsa analizlerine bu noktadan başlamalıdırlar.