Bir dokun, bin ah işit
Her sektörün kendisine göre dertleri ve problemleri vardır, olması da işin tabiatı gereğidir. Ama inşaat sektörünün baştan sona dert küpü olduğu hiç aklıma gelmezdi. Nihayetinde bu sektörde, yapılan ihaleler sebebiyle milyarlar konuşuluyor.
Dün, MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı’yı dinleyince, inşaat sektörünün de ciddî sıkıntılarla yüz yüze olduğu kanaati hâsıl oldu. Aynı zamanda Ak Yapı İnşaat ortak ve yöneticilerinden olan Asmalı, sektörün yaşadığı sıkıntıları anlattı ve yöneticilerin çözüm bulmasını istedi.
Sadece bir örnek bile bu konuda yaşanan çelişkileri anlamamıza yetebilir. Sektörün sıkıntılarına çare olsun diye hazırlanan ihale kanunu son 5 yılda tam 18 defa değişikliğe uğramış!
Hazırlanan bir kanun kısa süre zarfından bu kadar değişikliğe uğruyorsa, o iş kolunda istikrardan söz edilebilir mi?
Peki, bunca değişiklik yapılmış ve bu konuda hedefe ulaşılabilmiş mi? MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı’yı dinleyince bu soruya ‘evet’ demenin mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Asmalı’nın verdiği başka örnekler de var ki, ‘rekorlar kitabı’na girmeye aday. Meselâ, bir inşaat ruhsatı için 31 ayrı ‘harç’ yatırmak gerekiyormuş. Son günlerde tartışılan ve geçmiş yıllarda yapılan inşaatları ‘kayıt altına alma’yı hedefleyen çalışmalar da bu problemlerin bir cephesini oluşturuyor. Düşünün, başta İstanbul olmak üzere bilhassa büyük şehirlerdeki binaların yüzde 70’i ‘kaçak’ statüsünde. Bir daire alıyorsunuz ve o daire, resmî belgelere göre ‘yok’ hükmünde. Çünkü tapunuzda ‘arsa’ aldığınız yazıyor... Elbette bu problemler bu gün karşılaştığımız problemler değil. Ama ne yazık ki ‘böyle gelmiş, böyle gider’ anlayışı ile bugünlere gelinmiş. Oysa ‘böyle gelmiş ama böyle gitmez’ demek lâzım.
İnşaat sektörünün bir başka problemi de ihaleyi “en ucuz teklif verene” bırakmak anlayışı. Bu uygulamanın inşaatlarda kalitesizliği gündeme taşıdığına işaret eden Asmalı, bunun bir orta yolunun bulunması gerektiğine dikkat çekiyor.
Aynı şehirde ilçeler arasında farklı uygulamalar olduğuna da dikkat çeken MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, “Caddenin bir tarafına 3 kat, diğer tarafına 4 kat yapı müsaadesi veriliyor. Bu uygulamaları vatandaşa anlatmak mümkün olmaz. Bu kararlar alınırken inşaat sektörünün görüşlerinin alınmasında fayda var” diyor.
Ekonomik krizin en geç inşaat sektörünü vurduğu da malûm. Ama krizden en son çıkacak sektörün de bu sektör olduğu ifade ediliyor.
Asmalı, imkânı olup da ev satın almak isteyenlere de ‘tiyo’ veriyor: “Ev almak için en uygun zaman şimdi. 2010’un ortalarından sonra sektör toparlanırsa bu günkü fiyatlarla ev almak hayal olabilir” diyor.
“Zarurî ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz. Ev almak bizim için hayal” diyorsanız, o başka. Ama imkânınız varsa, ‘uzman’ına kulak verin derim.
Yükselen inşaatların ‘tabelâ’larındaki isimlere bakıp çok rahat olduklarını düşünmeyin. Büyük işin derdi de büyük oluyor...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.