Menderes'in idamına ağlayan ihtilalci!
Ahmet Er’in kitabı: Hatıralarım ve Hayatım
Geçen hafta Çeçenistan’a gidip geldim. Ahmet Er’in: Hatıralarım ve Hayatım isimli kitabı elimden düşmedi.
27 Mayıs 1960 darbesi yapıldığında doğanlar, bugün 49 yaşındadırlar. Bu bakımdan Ahmet Er’i bilmeyenler, tanımayanlar olabilir. A.Er, 27 Mayıs darbesinin ciddi isimlerinden biri. Ben kendisini, 1960 yılından beri tanıyorum. O, kelimenin gerçek anlamında bir gönül adamıdır. Soyadı gibi bir er kişidir. Yunus Emre inancıyla, güzelliğiyle yaşayan bir Müslüman Türk’tür. Sadece 38 kişilik Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında değil, dünya darbeler tarihinde bile yüreği onun kadar merhamet yüklü bir başka ihtilâlci-darbeci göstermek çok zordur.
Şimdi siz söyleyin bana: Dünyanın neresinde bir ihtilâlci veya darbeci kişi, devirdikleri bir başbakanın idamı üzerine oturup ağlamıştır? Ahmet Er, Menderes’in idamına eşiyle birlikte oturup ağlayanlardan biri.
Ben, bütün yazılarımda ve konuşmalarımda, 27 Mayıs darbesini, CHP teşkilatlarıyla, ordumuzun içindeki CHP zihniyetli subayların el ele vererek yaptıklarını iddia ediyorum. Bu iddiamı, Alpaslan Türkeş de doğrulamıştı. Ahmet Er de bu konuya, kitabında tam bir açıklık getiriyor. Yazdıklarından işte size birkaç örnek:
“İhtilâl öncesi bir gün, Orhan Erkanlı’yı ziyarete gitmiştim. Kendisi Davut Paşa’da Tank Tabur Komutanı idi. Odasına girdiğimde iki siville görüşüyordu. Onlara döndü ve “Yüzbaşım yabancı değil; devam edin” dedi. Bunun üzerine o iki sivil şahıs şunları söylediler:
-Binbaşım, Saraçhane’de iki grubu birbirleriyle çatıştırdık. Kavga bütün şiddetiyle devam ediyor. Başka bir emriniz var mı?
Erkanlı: Teşekkür ederim! Devam edin! dedi. O iki şahıs ayrılıp gittiler. Erkanlı ile yalnız kalmıştık:
-Binbaşım! Bu adamlar kimdir?
-Bunlar, Halk Partisi milletvekilleridir!
-Memleketin genç evlatlarını birbirine kırdırıyorlar. Bu ne haince iştir? dedim. Erkanlı cevap verdi:
-Olaya öyle bakma. Onlar, ihtilâle zemin hazırlıyorlar!
-Allah belâlarını versin dedim ve ayrıldım.” (Sayfa-56)
“CHP 27 Mayıs’ın içindedir!” (Sayfa-57)
“Bir gün Kurmay binbaşı Mehmet Özgüneş (ki kendisi de örgüt üyesiydi ve bizimle aynı görüşteydi) Bizlere mühim bir haber getirdi: İhtilâl örgütü içinde bazı subaylar İsmet İnönü’den emir alıyorlar ve kendisine ihtilâl çalışmalarıyla ilgili, bilgi aktarıyorlar. Bu subaylara göre “Demokrat Parti iktidarı ihtilâl ile al aşağı edildikten sonra, İsmet İnönü, bütün kadrosuyla beraber iktidara getirilmelidir.” (Sayfa-58)
27 Mayıs darbesini başka askerî darbeler ve muhtıralar takip etti. O darbeler ne CHP’ye ne milletimize ne de ordumuza huzur getirdi. Askerî darbelerin millet hayatımızda nasıl büyük felaketlere yol açtığını hâlâ anlayabilmiş değiliz.
Ahmet Er’in BİLTEK Yayınları arasında çıkan kitabından önemli bölümlerden yarınki yazımda da bahsedeceğim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.