Balkanlar'da gelişmeler
Yakın bir gelecekte Kosova’nın bağımsızlık ilanı sürpriz sayılmayacaktır. BM’nin Kosova’nın statüsüyle ilgili görüşmeleri yürüten yetkilisi Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Kosova’ya gözetim altında bağımsızlık verilmesini öngören bir rapor hazırlayarak Konsey’e sunmuştu. Ancak öneri Sırbistan ve konseyde veto hakkı olan Rusya’nın büyük tepkisini çekince Kosova’nın statüsünün belirlenmesiyle ilgili süreç, BM Güvenlik Konseyi’nde çıkmaza girmiş, konu troykaya devredilmişti.
-AB, NATO ve BM denetimi altında Kosova’ya bağımsızlık öngörülüyor.
-Milli marşı, anayasası ve bayrağı olması öngörülen Kosova’nın uluslararası örgütlere üye olabileceği belirtiliyor.
-Başta Sırplar olmak üzere Kosova’daki azınlık gruplara hükümet ve devlet kurumlarında temsil edilmek dahil, önemli hak ve özgürlükler tanıyor.
-Kosova’da görev yapacak uluslararası bir yöneticinin hükümetin kararlarını veto etme yetkisi bulunacak.
-Kosova’ya bir AB Polis Misyonu yerleştirilecek. Bu misyon, Ahtisaari Planı çerçevesinde oluşturulacak olan kurumların etkili, adil ve temsili şekilde çalışmasını sağlayacak.
-Belli süre sonunda, yetkiler Kosova Cumhuriyeti’nin kendi kurumlarına devredilecek.
Birinci Dünya Savaşının fitilini Sırplar ateşledi. Rusya, Fransa ve İtalya’nın desteği ile Sırplar kendilerinden nefret eden bir yığın milleti Yugoslavya (Güney Slavlar) kurdular. Slobodan Miloseviç ise Yugoslavya’yı Büyük Sırbistan yapmak istedi. Bosna-Hersek’te 255 bin, Kosova’da binlerce Müslümanı katletti. Ortodoks ve Sırp asıllı Karadağ bile ayrıldı. Yugoslavya dağıldı. Sırbistan, Rusya, Yunanistan ve Ortodoks ülkeler Kosova’nın bağımsızlığına karşıdırlar. Rusya Devlet Başkanı, Balkanlar’da yeniden hakimiyet peşindedir. Ve Bosna Hersek’in Sırp bölümünün Batı yanlısı lideri Dobik’i petrol gelirlerinden vererek Bosna- Hersek’ten ayrılmasına ikna etti. Kosova’nın bağımsızlığı ile Bosna-Hersek’in Sırp bölgesi Sırbistan’a ilhak etmesi gündemdedir. Hırvat kısmı da Hırvatistan’a katılabilir. Kosova’da seçimi kazanan Kosova Demokrat Partisi lideri Haşim Taci 10 Aralık’ta bağımsızlık ilan edeceğini açıklarken; Sırbistan Başbakanı Voyislav Kostonica Kosova asla bağımsız olmayacak demiştir. Yüzölçümü 10 bin 887 kilometrekare olan Kosova’nın 2.5 milyon olan nüfusunun yüzde 93’ü Arnavut’tur. Gerisi yüzde 2 Türk, yüzde 5 Sırp’tır. Arnavutların yüzde 94’ü sünni, hanefi Müslümandır. Kosova’da yüzlerce misyoner teşkilatı yardım maskesi altında bazılarını Hristiyan yapmaktadır.
Sırbistan’da 8 milyon nüfusun 300 bini Müslümandır. Ve çoğu Boşnak’tır. Miloseviç’in meclisinde Ramazan-ı Şerif tebriği yapıldı. Başmüftülüğe seçilen Adem Zilkiç, Belgrad’ta bulunan Bayraklı Camiinde düzenlenen ve 139 yıllık geleneği bulunan yemin (menşura) merasimiyle görevine başladı. Ve yaptığı konuşmada “Artık bayramları Türkiye’ye göre kutlayacağız. Türkiye Diyaneti ile irtibat kuracağız...” dedi. Karadağ’ın bağımsızlığı ile Sancaklı Müslümanlar bölündüler. Bulgaristan’da Türk düşmanı Jivkov’un sarayında iftar yemeği verildi. “Saraybosna’da savaşın izleri silinmemiş... İnsanlar acılı ve yorgun... Ülkelerin geleceği de belirsiz...”