Terörle mücadele
PKK terörü ile mücadele çok ciddi boyutlardadır. “Yaşanan süreç PKK’nın siyasallaşması değil, PKK’nın tasfiyesidir.” Askerî faaliyetler yanında politik ve diplomatik faaliyetlerin de rolü büyüktür. Bunu inkâra kalkışmak için kötü niyetli olmak gerekir. PKK’nın Kuzey Irak’ta “Ayağı yerden kesilmiştir.” PKK tecritten tasfiyeye doğru gitmektedir. Bugüne kadar PKK’ya destek verenler yavaş yavaş terk etmektedir. Dış politikada dostluk ve vefa yoktur. Sadece menfaatler vardır.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey “Türkiye operasyon için kimseden izin almaz... PKK’nın tasfiye edildiğini ve hiçbir yerde güvenli sığınak bulamadığını...” söyledi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Yarbay Almanah Belk “Türkiye’nin teröristlere karşı kendisini savunmaya hakkı vardır...” açıklamasında bulunmuştur. Sınır ötesine sıcak takip ya da harekât Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkıdır. Aslında Türkiye, Kuzey Irak’a 1991’de girmeliydi. PKK terörü bitinceye kadar nokta operasyonları devam edecektir. Operasyonlar sıcak temas üzerine yapılacak. İz kaybedilse de sınır ötesi de dahil takip sürecektir. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek; “Bağdat yönetimi ile birçok konuda anlaşmamız oldu. Adım adım fiiliyata geçiyor. Türkiye terörü sınırlarının dışına def etmek istiyor. Biz işin o noktasındayız. Gerisi teferruat...” dedi.
Genelkurmay Başkanlığının Irak’ın kuzeyinde yaşayanlardan “Düşmanca bir hareket gelmediği sürece yerel gruplara karşı olmadığı” açıklaması üzerine Kuzey Irak’ın Türkiye sınırına yakın bölgesindeki peşmergeler çekilmiştir. “İnsansız yasak bölge” bir nevi tampon bölgedir. Kuzey Iraklı Kürtler nokta operasyonlarının hedefinin PKK olduğuna inanmışlardır. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte “PKK’nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye’ye zarar vermesine müsaade etmeyeceğiz...” derken, İsveç Ankara Büyükelçisi Asp da “AB Türkiye’yi anlıyor” demiştir.
Sınır içi ve sınır ötesi askerî faaliyetler devam ederken “İş ve aş seferberliği” için GAP başta olmak üzere bütün projeler hız kazanacak. 35 yılda GAP için 16 milyar dolar harcandı. GAP ve bu bölgedeki projeler için daha 23 milyar dolar (30 milyar YTL) harcanacaktır. Ekonomik faaliyetler yanında siyasi ve sosyal faaliyetler de devam edecektir. Bu faaliyetler PKK’nın çözülüşünün itici gücü olacaktır. PKK ile mücadelede 23 yılın tecrübesi “Teröre karşı mücadele sadece silah ile olmuyor ama silahsız da olmuyor.” ABD’nin PKK’yı alenen düşman ilan etme noktasına gelmesi son derece önemlidir.
İsrail Büyükelçisi Levy’in “Kürtler için Türkiye’yi feda etmeyiz” sözünün gerçek olmasını temenni ederiz. 5 Kasım 2007 Erdoğan-Bush görüşmesinde PKK’nın ortak düşman ilanı önemlidir. Kuzey Irak bölgesel yönetim başkanı Neçirvan Barzani “PKK Kürt halkına da zarar veriyor” demiştir...