Harçlığını giysiye veriyor
16 yaşında bir kızım var. Bu yıl daha kaprisli ve çekilmez oldu. Giysilerini hiç beğenmiyor, evdeki elbiselerini giymek istemiyor, verdiğim harçlığı hep giysiye harcıyor. Biraz agresif oldu, hemen sinirleniyor. Kardeşiyle anlaşamıyor, ders çalışmıyor, süslenip püslenip arkadaşlarıyla gezmek istiyor. Özellikle giysi israfı konusunda ona nasıl davranmalıyım? E. A.
Geçici bir durum
Bu dönem gençlerin okul başarılarında düşme olabilir ve genç ebeveynini rahatsız edecek kararlar alabilir, vaktinin büyük bir kısmını arkadaşlarıyla geçirmek isteyebilir . Çünkü bu süreçte grup etkisi daha yoğundur ve genç grubun normlarını dikkate alarak aileyle çatışma içine girebilir. Öncelikle bu durumun geçici olduğunu bilmenizi isterim. Ergenlik döneminde gençler, belli grubu simgeleyen giysileri tercih edebilirler. Burada gençler, kendilerini gruba ait hissetmekte ve grubun bir parçası olduklarını bu şekilde dillendirmektedirler. Yani bu bir tür ifade şeklidir.
Ergenlik sürecine girmiş çocuklarımızın giysilerini genellikle biz anne babalar seçeriz ve çocuğumuzu seçtiğimiz giysiyi giymesi konusunda zorlarız. Çocuk direnir ve kendi tercih ettiği giysiyi almak ister ama ona bu fırsatı vermeyiz ve onun adına karar vermeye kalkarız. Burada anne baba, çocuğa İslami ölçüleri anlatmalı ve çocukların bunu dikkate alacak şekilde şık ve güzel giysiler seçmelerine yardımcı olmalıdırlar. Kızınıza, İslami ölçüleri vermeniz yeterli bu ölçüler dahilinde çocuk istediği rengi ve giysileri seçebilmeli ve bunu sizinle paylaşabilmeli. Kızınızın bu durumunun geçici olduğunu unutmayın. Onunla sohbet edin, israfla ilgili bilgilendirin ve giysilerini seçme konusunda düşüncelerinizi söyleyin ama onun beğendiği şeylere de saygı gösterin. Kızınızın, gergin ve stresli olması, ergenliğin getirdiği zorluklarla ilgili olabilir. Bu konuda biraz daha sabırlı olun, zamanla her şey yoluna girecektir.
Kaybetmekten korkuyor
Altı ay önce kocamdan ayrıldım. Severek evlendim ama eşim çok içki içiyordu. Ben tesettürlü bir bayanım, namazlarını aksatmamaya çalışırım. Eşimle evlenmeden önce bu konuları konuşmuştuk. Bana namaz kılacağını söylemişti ve içki içtiğinden hiç bahsetmemişti. Ama evlendiğimizin ertesi günü başladı içmeye. Evliliğim on yıl sürdü, oğlum bu yıl sekiz yaşına giriyor. Babadan ayrıldıktan sonra beni kaybetmekten çok korkuyor. Yanımdan hiç ayrılmıyor anne beni bırakma diye yalvarıyor. Biraz içine kapanık oldu, okula bile gitmek istemiyor. Önerilerinizi bekliyorum. G. D.
Zamanla uyum sağlayacaktır
Bu tür durumlarda ayrılma kararı çocuğun anlayacağı bir tarzda ona anlatılmalı ve ayrılığın anne baba arasında olabileceğini, bunun hiçbir şekilde çocuktan ayrılmak anlamına gelmediği aksine kendisinin istediği zaman babayı görebileceği uygun bir dille ifade edilmelidir. Çocuk anne baba ayrılsa da, onların kendisine olan sevgi ve ilgisinden bir şey eksilmeyeceğini hissetmeli ve buna inanmalıdır. Bunu sağladığınızda bahsettiğiniz sorun ortadan kalkacaktır. Çocuğun sizinle yapışık ilişki kurmasının nedeni, babadan sonra sizi de kaybetme endişesine bağlı olabilir. Çünkü çocuklar olayları büyükler gibi değerlendirmezler, bizler için doğal görülen bir şey onun için felaket olarak algılanabilir. Bu nedenle olaylar, çocuğun yaşına ve gelişim sürecine uygun tarzda açıklanmalı ve hayatın içinde bu tür şeylerin de olduğu ifade edilmelidir. Çocuğun son dönem yaşadığı sorunlarla ilgili olarak öğretmenden destek alabilirsiniz. Bu konuda babayla da görüşerek ona yeterince vakit ayırması noktasında talepte bulunabilirsiniz. Ayrılma süreciniz henüz yeni, zamanla çocuk bu duruma uyum sağlayacak ve hayatta bu tür şeylerin de olabileceğini kabul edecektir...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.