İçki reklâmlarına devam mı?
Alkollü içkilerin sebep olduğu zararları saymaya kalkmayacağız, çünkü böyle bir listenin sonu gelmez. Alkollü içki alışkanlığının sadece trafikte verdiği zararları hatırlamak bile bu fenalıktan uzak durmak için yeterli olsa gerek.
Bilhassa bayramlarda yaşanan yoğun trafik dolayısıyla, ölümlü kazalar iyice artmakta. Trafik kazalarının belki onlarca sebebi var, ama ciddî yaralanma ve ölümlerle neticelenen kazalarda birinci sebep genellikle sürücünün ‘alkollü içki kullanması’ olduğu görülüyor.
Alkollü içki kullanmak çok kötü ve bağımlılık yapan bir alışkanlık olmakla beraber, üzerince ciddiyetle durulsa vazgeçilebilecek bir alışkanlıktır. Yani, alkol bağımlılığından kurtulmak kolay değil, ama imkânsız da değil. Ciddî bir eğitim ve reklâmla bu afetten kurtulmak mümkün. Tabiî ki bu reklâmlarda alkollü içkilerin tanıtımı değil, aksine bunların zararları anlatılmalı!
Bazı bilgiler var ki, duyulduğunda “Bir yaşıma daha girdim” denir. “Duyduğuma göre” Karayolları Trafik Kanununun 84. Maddesi, araç sürücülerinin trafikte yapacakları kusurlardan 12 tanesini “aslî kusur” olarak kabul ediyormuş. Duyanların bir yaşına daha girmesini gerektiren ‘bilgi’ ise şu: İlgili kanun maddesinde yer alan 12 “aslî kusur” arasında ‘alkollü araç kullanmak’ ve ‘hız’ yer almıyormuş!
Dikkat edelim: Kazaların en büyük sebeplerinden olan ‘alkollü araç kullanmak’ ve bu durum ‘aslî kusur’ listesinde yer almıyormuş. Bu durum, olsa olsa ‘kanun hazırlayanların’ kanunu kendilerine göre yontması olarak görülebilir!
“Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği”, yaptığı açıklamada bu çelişkiye dikkat çekip şu neticeye varmış: “1983 yılında çıkan Kanunun üzerinden tam 27 yıl geçmiştir. Birçok maddelerde değişiklik yapılmış, ancak bu madde her gün canımızı almaya devam etmektedir. Alkol ve hız ile ilgili kanun 1983 yılında görüşürken konulmaması bunu hazırlayan bürokratların olduğu kadar, TBMM Komisyon üyelerinin de yetersizliğinden kaynaklanmıştır.”
Dernek, açıklamasında şu noktalara da dikkat çekmiş:
*Trafik kazalarında hızın toplam ölümlerdeki payı yaklaşık yüzde 43’dür.
*Trafik kazalarında alkol toplu ölümlerde etken olmaktadır. Sürücü eğitimini ve belgesini almış bir kişinin alkol alarak araç kullanması bilinçlidir, kusur sayılmaz.
*(Bu konuda yapılacak bir düzenleme) Alkol alarak araç kullanma lüksü(nü) ortadan kalkacağından trafikteki ölümler en az yüzde 25 azalabilir.
*(Bu şekilde) Hız yapılmaması, alkollü araç kullanılmaması ve sürücü belgesi olmayanların araç kullanmaması Türkiye’de yerleşecektir. Buna uymayanların yargılanması toplumsal caydırıcılığı birlikte getirecektir.
Hadiseye sadece trafik kazaları penceresinden bakılınca bile durum böyle. Diğer sosyal hadiseler de bir arada düşünüldüğünde alkolün cemiyet hayatında açtığı yara daha iyi anlaşılır.
O halde bu belâya karşı nasıl olup da bu kadar ilgisiz, tepkisiz ve vurdum duymaz olabiliriz? Nasıl olur da hâlâ ‘çok satan gazeteler’in sayfaları alkollü içki reklâmlarıyla dolabilir?
Ey Türkiye’yi idare edenler: Lütfen gazetelerdeki alkollü içki reklâmlarını hemen durdurun! Korkmayın; kıyamet kopmaz, Türkiye geriye gitmez, irtica da gelmez! Bakın, başörtüsü yasağı kısmen sona erdiği halde irtica hortlamadı, Türkiye geriye gitmedi! Bunun için biraz gayret, cesaret ve kararlılık yeter...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.