Gülen Hareketi
Bu haftaki eserimiz, Houston Üniversitesi öğretim üyesi Helen Rose Ebaugh’un, Fethullah Gülen Hocaefendi ile ilgili yazdığı bir kitap.
İnanç tabanlı bir sivil toplumsal hareketin sosyolojik analizini yapan Helen Rose Ebaugh, “Gülen Hareketi” adını verdiği eseriyle ilgili olarak, Amerika ve Türkiye’de ciddi araştırmalar yapmış.
Yazarın ifadesiyle bu kitap, “Bir Türk âlimi ve vaiz olan Fethullah Gülen ve onun ilham kaynağı olmasıyla Türkiye sınırlarını aşarak dünya çapında büyüyen toplumsal hareketi ele alan bir çalışmadır.”
……..
Eseri okudum. Fethullah Gülen Hocaefendi’yi bütün dünyanın anladığını ama bir tek Türkiye’de belli kesimlerin niye anlayamadığını bu kitapta buldum.
Bulduğum neden çok basit. Yazar ve araştırmacı Helen Rose Ebaugh; “meseleye insan olmanın verdiği haysiyet, namus ve şerefle” bakmış ve insanca anlatmış.
Fethullah Gülen Hocaefendi’ye böyle bir gözle bakan herkes, sadece gerçekleri görecektir elbet. Yazar bir güzellik daha yapmış kitabında. Hocaefendinin aleyhinde konuşan ve bulunanları da kitabına koymuş.
Eseri okuyup da sıra sondaki eleştirenlerin ifadelerine gelince anlıyorsunuz ki; aleyhte bulunanlar, kör kuyularda kafa üstü yaşayan ve o karanlık noktadan dünyaya bakanlardır.
Ülkemize ve insanımıza yabancı bir akademisyenin, içimizdekilerden daha iyi ülkemizi ve insanımızı tanımış olması hakikaten çok şaşırtıcı.
Yine de dua etmek lazım.
“Allah vicdanlarını, kalplerini, yüreklerini, gözlerini, ellerini heva ve hevesine kaptırmış, nefislerini baş tacı etmiş kişi ve kişilerden tüm dünya insanlığını korusun.” Amin.
…………
Evet, yazarın kitap hakkında söyledikleriyle devam edelim:
“Uzun süredir üzerinde çalışmakta olduğum akademik araştırma alanım, dini hareketlerdi. Yakın zamanlarda ise daha ziyade, ABD ve özellikle Houston’a yerleşen yeni göçmenlerin hayatları üzerinde dini grupların ne kadar etkili olduğunu araştırdım.
Dolayısıyla dinler arası diyalog çevrelerinde, biraz da işim gereği giderek daha aktif bir akademisyen olmaya başladım.
Uluslararası alanda başarılı bir dini hareket olan Gülen Hareketi’nin ilgimi çekmesi, çok doğaldı. Ayrıca kaliteli okullar, üst düzey hastaneler, başarılı bir insani yardım derneği ve sayısız dinler arası diyalog kuruluşu dâhil olmak üzere, hareketin hayata geçirdiği birçok hizmet projesini takdir ettiğimi ve çok beğendiğimi söylemeliyim.
Bu kitap, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Gülen’in ilham verdiği kurumlara yaptığım ziyaretler ve röportajlardan elde ettiğim verilere dayanıyor.
Çalışmam, harekete adanmayla birlikte bu adanmanın eş zamanlı olarak bireyler nezdinde nasıl sürekli hale gelebildiğini açıklayan yapısal sürece ve adanma mekanizmalarına vurgu yapmaktır.
Kitabı yazarken hedefim, röportaj yaptığım kişilerden öğrendiklerimi en doğru biçimde raporlamak, ama aynı zamanda bu öğrendiklerimi sosyolojik bir dürbünle en güzel şekilde analiz etmekti, öyle de yaptım.”
Evet, eser tüm kitapçılarda.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.