Demokratik Hassasiyet ve Şener

Demokratik Hassasiyet ve Şener

Abdüllatif Şener, Mine Şenocaklı ile yaptığı röportajda parti kurmak için uygun ortamı oluşturmaya çalıştığını söylüyor..Demek ki şartlar oluşunca Şener’inde bir partisi olacak.
Demokrasilerde örgütlenme hürriyeti var, elbette Şener’de başkaları da parti kurabilir.önemli olan Şener veya bir başkasının böyle bir düşünceye sahip olması değil, toplumda böyle bir ihtiyacın olup olmadığıdır.
Şener, şartları oluşturmaya çalışıyorum dediğine göre, toplumda henüz böyle bir ihtiyacın olmadığı ortada.Siyasette başarılı olmanın birinci şartı bir boşluğun olmasıdır.Boşluk yoksa başarı da olmaz. Parti kurar oturur beklersiniz. Beklemekten sıkılınca da –halkın dışında-müttefikler aramaya başlarsınız..
Nitekim bir çok anlı şanlı siyasetçi toplumdan umut kesince bu yola başvurmuş,hem itibarını, hem istikbalini kaybetmiştir.
Şener’in parti kurma düşüncesi, Türk siyasetinin kronikleşmiş bir hastalığını da gözler önüne seriyor.Puslu havayı bekleyip, başkalarının idbarından, iktidar devşirmek.Kendi saltanatını başkalarının acıları üzerine kurmak.Şener’in yapmak istediği tam da budur.
Bugün hala darbeleri konuşan bir ülke olmamız, işte bu sebepten kaynaklanıyor.
Siyasetin alanını daraltan, hareket sahasını kısıtlayan –demokrasi dışı-dayatmalara karşı şahsi ihtirasları bir tarafa koyup bir demokrasi mücadelesi vermek gerekirken, bundan menfaat çıkarmaya çalışmak –darbelerin-önünü açmaktan başka işe yaramamıştır.Siyasetçi darbelerden medet ummaktan vazgeçmediği, darbecilerle iş tutmaktan imtina etmediği müddetçe bu sömürü düzeni devam edecektir.
Şener, demokrasinin üzerinin çizildiği bir dönemde bunu problem yapıp –eski arkadaşlarıyla-hesabını tehir edeceğine,bir çizik de kendisi atmayı tercih ediyor.Bunu yaparken de aynı toplumsal zeminden oy alabileceğini düşünüyor.
Bu hesap yanlış.
AKP’nin kapatılması halinde, daha büyük bir toplum kesimi tepkilerini aynı çizgide odaklaştıracaktır.
çünkü kapatma davası bir partinin kapatılmasından çok, demokrasinin askıya alınması olarak algılanmıştır. Bu idrak biçimi devam ettikçe hiçbir yeni oluşumun başarı şansı yoktur.
Yeni bir siyasi hareket ancak –AKP’nin şahsında- demokrasiye vurulan hukuk darbesinin izale edilmesinden sonra kendisine yol bulabilir.Bu olmadıkça yeni arayışların tamamı fikir istimnasından öteye gitmez.
Şener’e düşen bu vurgunda ganimet kapma yarışına girmek yerine, bu ahlaksız oyunda yer almamaktır.
Politikada arkadan vuranların akibeti hiçbir zaman parlak olmamıştır.Şener uzun zamandır –eski kader arkadaşlarının-arkasında dolanıyor.Güreşteki gibi belki bir puan alır ama maçı alamaz.Maçı kazanmak için mertçe dövüşmek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi