İstekleri hiç bitmiyor
Fatma abla ben on sekiz yaşında bir genç kızım. Bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Biz Beylikdüzü'nde oturuyoruz annem dersaneye daha yakın olduğu için beni anneannemlere bıraktı. Burada çok sıkıntı çekiyorum. Anneannem titiz bir kadın garip garip kuralları var. Bunlara benim de uymamı istiyor. Yüksek sesle konuşma, ayak ayak üstüne atma, şunu söyleme, şunu yapma gibi istekleri var ve bunlar hiç bitmiyor. Anneanneme hiç kızmıyorum ama burada yaşamak bana çok zor geliyor. Bu konuda anneanneme yanlış yaptığını söylesem sizce bir sorun olabilir mi? N. K.
Değişime dirençlidirler
Büyük ebeveynlerimiz, bir önceki kuşaklardan devraldıkları kural ve kaideler konusunda oldukça dirençlidirler. Bu konuda değişime açık olmazlar ve gençlerin de kendilerine uyum sağlamalarını beklerler. Bu her toplumda görülebilen bir durumdur. Öncelikle bunun böyle olduğunu kabul etmeliyiz. Yani, anneannenin geçmiş yaşantılarından bazı kuralları günümüze taşıdığını ve bu konuda hassas olduğunu bilmemiz gerekir. Buna karşın büyük ebeveynlerimizin bizlere zengin katkıları da vardır. Yani onlar yaşanmış tecrübelerini aktararak bizlere yol gösterirler.
Anladığıma göre anneanneyle zaten geçici bir süre kalacaksın. Bu süre içinde onun düşüncelerini değiştirmeye kalkmadan yaşamaya alışmalısın. Onu olduğu gibi kabul edip, kurallarının hiç olmazsa seni yormayacak olanlarını kabul edip, uyum sağlamaya çalışırsan çatışma ortamı oluşmaz diye düşünüyorum. Ona uyum sağlayamadığında da büyük anne sesini yükseltirse lütfen bunu doğal karşıla. Çünkü bizler zaten büyük ebeveynlerimizin torunlarına karşı büyük sevgi taşıdıklarını ve onlarla ilişkilerinde şefkat eksenli hareket ettiklerini biliriz. Bu konuda bizler de onları anlamaya ve olduğu gibi kabul etmeye çalışırsak, tecrübelerinden de faydalanma şansımız olur. Büyükannenin ev ortamında kendine has bir düzeni var ve buraya senin de uyum sağlamanı istiyor. Zaten uzun süre kalmayacaksın, kaldığın süre içinde onun ev düzenine uyum sağlarsan bahsettiğin sorunlar ortadan kalacaktır. Bir de büyüklerimiz kendi tecrübelerini deneyimlerini aktarmaktan çok hoşlanırlar onunla sohbet edebilir ve geçmişe dair tecrübelerini dinleyebilirsin...
Kendimi değersiz hissediyorum
Ben yirmi iki yaşında bir genç kızım. Nişanlıyım ve iki ay sonra evleneceğim. Fatma abla ben çok güvensiz biriyim. Kendimi çok değersiz hissediyorum. Bir topluluğa girdiğimizde orada bulunan insanlardan kendimi daha aşağı görüyorum. Böyle ortamlarda bir kenara oturup hiç kimseyle konuşmuyorum. Nedense evde ve dışarıda pek konuşamıyorum sanki sürekli hata yapacakmışım gibi geliyor. Nişanlım bunun farkında "hoş bir insansın, akıllısın neden bu kadar güvensizsin" diyor. Bu çok gücüme gidiyor. Acaba bu durum ileride sorun olabilir mi? A. K.
Değerli ve önemli birisin
Değersizlik duygumuzun temeli çocukluk dönemine dayanır. Bu dönem, ailemiz ve yakınlarımız tarafından onaylanmadığımızda, değerli olduğumuzu hissedemediğimizde bir tür kusurluluk duygusuna kapılır ve kendimizi değersiz hissederiz. Bir zaman sonra da sevilmeye değer biri olmadığımıza inanmaya başlarız. Yaşadığımız hayat şartları, başarılar ve yakınlarımızın bize verdiği olumlu geribildirimler bu yoksunluğu iyileştirecek kalitede olmadığı sürece de, değersizlik algımızı içimizde taşımaya devam ederiz.
Kişi, sıradan hayatını sürdürmektedir ancak çevresindeki insanlar tarafından sevilmediğine ve değerli biri olarak görülmediğine inanmaktadır. Bu düşüncesi onun insanlarla ilişkilerini etkilemektedir. İfadenizden anladığıma göre bu sorunu epey zamandır yaşıyorsunuz. Bir topluluğa girdiğinizde, kendinizi buradaki kimselerle kıyaslıyor ve değersizlik duygusuna kapılıyorsunuz. Burada yapmanız gereken şey, öncelikle bir insan olarak, değerli biri olduğunuzun farkınıza varmanız olmalıdır. Yani, yeteneklerinizle, kişisel özelliklerinizle, sahip olduğunuz ailenizle özel ve değerli biri olduğunuzun farkına varmalısınız. Bu noktadan sonra, çeşitli etkinliklere katılarak kendinizi geliştirebilir ve faydalı işlerle meşgul olabilirsiniz. Bu konuda nişanlınızla işbirliği yapabilir ve birlikte ortak çalışmalar yapabilirsiniz. Topluluk içinde konuşmaktan kaçınıyorsanız, bu konuda küçük uygulamalar yapabilirsiniz. Arkadaşlarınız arasında söz alarak düşüncelerinizi ifade edebilir ve bu konuda korkularınızın üzerine gidebilirsiniz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.