Seçim üzerine
MALUM, Anayasa Mahkemesi’nin son iptal kararından sonra küçük illerin toplam vekil sayısı azaldı, büyük illerin vekil sayısı arttı
05 Nisan 2011
MALUM, Anayasa Mahkemesi’nin son iptal kararından sonra küçük illerin toplam vekil sayısı azaldı, büyük illerin vekil sayısı arttı. Böylece 26 sandalye, küçük ellerden büyük ellere kaydı.
Bunun “seçim adaleti” bakımından isabetli olduğu açıktır.
İstanbul 86 bin oyla bir vekil, mesela Iğdır 32 bin oyla bir vekil seçiyordu.
Şimdi büyük şehirler, 15’i İstanbul’dan olmak üzere 26 vekil daha fazla çıkaracağına göre, bunu partiler nasıl paylaşacaklar?
Başbakan’ın hesabı
Başbakan Erdoğan’a göre, önümüzdeki seçimlerde, Adalet ve Kalkınma Partisi yine yüzde 47 oy alırsa, Meclis’e sokacağı vekil sayısı 335 ila 315 arasında değişebilir; MHP’nin Meclis’e girip girmemesine göre...
Başbakan’ın yaptırdığı araştırmada kendi partisi yüzde 47, CHP yüzde 24, MHP yüzde 12 gözüküyor. Ben de MHP’nin barajı aşarak Meclis’e gireceği kanaatindeyim. Bunu temenni de ediyorum. Yeni Meclis anayasa yapacağına göre, temsil oranı azami derecede yüksek olmalı, MHP de BDP de Meclis’te temsil edilmelidir.
Benim anlayamadığım konu, Başbakan’ın verdiği 315 sayısının hangi hesaba dayandığıdır.
315’e düşmez
2007 seçimlerinde AKP yüzde 47 oyla 340 vekil çıkarmış, anayasayı değiştirme sayısı olan 330’u aşmıştı. Önümüzdeki seçimlerde, büyük şehirlere kayan 26 sandalyenin tamamını muhalefet alırsa, AKP’nin Meclis’teki sayısı 315’e düşebilir ama bu mümkün değil. Çünkü büyük şehirlerdeki ‘yeni’ 26 sandalyenin büyük kısmını muhalefet alacak ama bir kısmını yine AKP alacaktır.
Seçim bölgelerindeki oy yoğunluğunu görmeden kesin rakam verilemez ama iktidar partisinin vekil sayısının 315’e düşmesi imkânsızdır. Başbakan teşkilatını yüzde 50’lere motive etmek için 315 vekil sayısından bahsetmiş olabilir.
‘Ulusalcılar’ CHP’yi vurabilir!
İstanbul bu seçimlerde 70 yerine 85 vekil çıkaracak. Bu demektir ki, üç bölge toplamının ortalaması olarak bugüne kadar 87 bin oyla bir vekil seçilen İstanbul’da artık 71 bin oyla bir vekil seçilecek.
Bunun MHP ve CHP’ye yarayacağı açıktır.
Bu tabloda küçük miktardaki oy hareketleri, vekil seçimlerini daha bir etkileyecektir.
BDP İstanbul’da bu defa ikinci bölgeden de (Şişli) bağımsız milletvekili çıkarabilir mesela.
Bölünmeyin sloganı
Bazı Balyoz ve Ergenekon sanıklarıyla “ulusalcılar”ın “cumhuriyet güç birliği” adıyla bağımsız aday olacakları haberi doğruysa, bunun tek sonucu CHP’ye birkaç sandalye kaybettirmek olur; kendilerinin alacağı oylar komik düzeylerde kalır.
Numan Kurtulmuş’un HAS Partisi ve Erbakan’ın Saadet Partisi’nin alacağı oylar da, AKP’ye bir kaç sandalye kaybettirebilir.
Onun için bu seçimlerde AK Parti ile CHP “bölünmeyin” sloganını sıkça kullanacaklardır. İktidar partisi sağ oyları, CHP ise Kemalist ve sol oyları toplamak için.
Bu seçimlerin bana göre en önemli noktası, Güneydoğu’da BDP’nin mi AK Parti’nin mi öne çıkacağıdır. Türkiye’nin geleceği için hayati derecede önemlidir bu.
Türkiye genelinde ise partilerin bugünkü tahminlere göre yukarıya veya aşağıya doğru sürpriz yapacaklarını sanmıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.