En meşhur doktorlar: Su, hareket, perhiz ve oruç
Meşhur tıp üstadı Falcon, ölüm döşeğinde iken, başucuna toplanan meslektaşlarına şöyle demiş:
“Ölümüme üzülmeyin; arkamdan üç büyük hekîm bırakıyorum.”
Başucundaki doktorlar hemen ağzına doğru eğilmişler ve söyleyeceği isimlere dikkat kesilmişler. Falcon şu isimleri vermiş:
“Su, hareket ve perhiz!”
***
İbadetin ruhu ihlâstır. Oruç dahil, ibadetleri Allah emrettiği için ifa ederiz. Ancak, Hakim-i Mutlak olan Rabbimiz, yarattığı maddî bir nesneye, onlarca fayda, güzellik ve hikmet taktığı gibi, elbette oruca da binlerce hikmet takmıştır.
En meşhur doktorlar ‘su, hareket, perhiz’ olduğuna göre Ramazan-ı Şerif iyi bir doktordur:
Zira oruç, “İnsana en mühim bir ilâç nevinden maddî ve mânevî bir perhizdir. Ve tıbben bir hımyedir ki, insanın nefsi yemek, içmek hususunda keyfemâyeşâ hareket ettikçe, hem şahsın maddî hayatına tıbben zarar verdiği gibi, hem helâl-haram demeyip rast gelen şeye saldırmak, adeta mânevî hayatını da zehirler. Daha kalbe ve ruha itaat etmek, o nefse güç gelir, serkeşâne dizginini eline alır. Daha insan ona binemez; o insana biner.
“Ramazan-ı Şerifte, oruç vasıtasıyla bir nevî perhize alışır, riyazete çalışır ve emir dinlemeyi öğrenir. Bîçare zayıf mideye de, hazımdan evvel yemek yemek üzerine doldurmakla hastalıkları celb etmez. Ve emir vasıtasıyla helâli terk ettiği cihetle, haramdan çekinmek için akıl ve şeriattan gelen emri dinlemeye kabiliyet peydâ eder. Hayat-ı mâneviyeyi bozmamaya çalışır.” (Mektûbât, Yeni Asya Neşriyat, s. 392.)
***
Uzmanlar, “Ramazan’da nasıl beslenmelisiniz?” sorusuna şöyle cevap veriyor:
* Sahura mutlaka kalkmalısınız. Bu sayede aç kalacağınız süre azalacağından metabolizmanız daha iyi ve düzenli işleyecektir.
* Sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve az yağlı yemekler tüketmelisiniz. Yemekleri yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemelisiniz.
* Uzun süre boş kalan midenize birden yüklenmemeli, iftara çorba ile başlamalısınız. Sonra hafif bir salata veya zeytinyağlı ile devam edip daha sonra ana yemeğe geçmek daha doğru olacaktır.
* Kızartılmış ve çok yağlı yiyeceklerden, özellikle hamur işleri ve hamur tatlılarından kaçınmalısınız.
* Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınmalı ve kırmızı eti mümkün olduğunca az sulu sebze yemekleri halinde tüketmelisiniz.
* Ramazanda tatlı ihtiyacınızı; taze ve kuru meyveler, sütlü tatlılar ve kompostolar ile karşılamaya çalışmalısınız.
* Kalorisi yüksek yiyeceklerden uzaklaşmalısınız.
* Gün boyunca su içilemediği için, iftardan sonra yatana kadar ve sahurda bol bol su içmelisiniz. Geleneksel çay, yeşil çay veya bitki çaylarından da tüketebilirsiniz.
* Öğünlerde sebze yemeklerini veya zeytinyağlıları eksik etmemeli, etleri ızgara, haşlanmış ya da fırında pişirmelisiniz.
* Kahve tüketimini azaltmalı, kahve yerine bitkisel çaylardan yararlanmalısınız.
* Gebe ve emzikliler, kalp-damar hastaları, diyabet ve tansiyon hastaları oruç tutmayabilir ya da karar vermeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.