Baskıyla namaz
l Ailem çok baskıcıydı. Küçükken bana namaz niye kılmıyorsun diye baskı uygularlardı. Ben de babamı gördüğüm yerde kaçardım. Babam varken namaz kılardım ama o gittiğinde kılmazdım. Çünkü babam namazla ilgili hiçbir bilgi vermiyor sadece bana baskı yapıyordu. Ortaokuldan sonra imam hatibe gittim ve burada dinimi öğrendim. Şimdi namazlarımı kılıyorum ama babam aynı şeyleri yeğenlerime de yapıyor. Bu konuda bir yazı yazar mısınız?
M. M.
Gelişim özelliklerini bilmelidirler
l Ebeveynlerimiz çocuklarıyla ilgili son derece iyi niyetli oldukları halde bazen farkında olmadan hata yapabiliyorlar. Bu durumda bizler, hatayı fark ettiğimizde onları uyarmalı ve hatanın getireceği tahribatı ifade etmeliyiz. Anlattıklarından anlıyoruz ki, baban ibadetlerini yerine getirmeni ve İslami bir çizgide yaşamanı bekliyor. Ancak kullandığı metot sıkıntılı olduğundan bahsettiğin sorunlar ortaya çıkıyor. Anne babalar bilmelidirler ki, çocuklarımız öncelikle Allah'a karşı sorumludurlar. Bunu çocuğa uygun bir metotla anlatmalı ve Allah'a karşı sorumlu olduklarını vurgulamalıdırlar. Çocuklar niçin ibadet ettiklerini bilmelidirler. Yani namazın bir gelenek olmadığını aksine Allah'ın emri ve kulluğumuzu ikrar ettiğimiz bir sorumluluk olduğunu anlatmalıdırlar. Bunun için anne babalar çocuklarının gelişim özelliklerini ve yapısal farklılıklarını bilmeli, doğru bir metot belirlemelidirler.
Hatırladıkça ağlıyorum
l Ramazan'dan önce yirmi yıllık evliliğimi bitirdim. Kocam iki seneden beri eve geç geliyor ve beni küçük görüyordu. Sonunda bir başkasını sevdiğini itiraf etti. Ona hatalarını söylediğimde de "asıl sen hatalısın, bakımsız ve çirkinsin, kafan çalışmıyor" dedi. İnsanlar ayrılabilirler ama saçımı süpürge yaptığım kocamın beni bu şekilde küçük görmesi çok ağır geldi. Hatırladıkça ağlıyorum. Bugünler geride kalsın ve iki oğlumla mutlu bir hayat süreyim istiyorum. Bunun için dualarınızı bekliyorum. M. K.
Hatalarını örtmek isterler
l Sizin de ifade ettiğiniz gibi insanlar anlaşamadıklarında uygun bir şekilde ayrılabilirler. Ancak bu süreçte birbirlerini suçlamamalı ve haksızlık yapmamalıdırlar. Ama ne yazık ki, erkek ya da kadın, bazen kendi hatasını görmezden gelmek için karşısındakini suçlayabiliyor. Oysa eşler ayrılsalar da, insan olarak birbirlerinin haklarına saygı göstermelidirler.
Duygularınızı anlayabiliyoruz, gerçekten insanın, değer verdiği birisi tarafından aşağılanması ağır bir imtihandır. Ancak, şunu unutma ki, eski eşin senin gerçekten yetersiz biri olduğunu düşündüğü için böyle söylemedi aksine vicdanını rahatsız eden şeyleri bastırmak için bir gerekçe üretti. Burada senin kendinle olumlu düşüncelere sahip olman son derece önemli. İki tane çocuğun var, dolayısıyla eski eşinle zaman zaman görüşmek zorunda kalabilirsin. Sen yine insanca davranmaya ve onu çocuklarının babası olarak görmeye çalış. Zamanla yaptığı hatayı anlayacaktır anlamasa da önemli değil çünkü artık sana uzak biri.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.