Ötüken Yayınlarından bilge ve belge eserler
Yarınları daha iyi organize edebilmek için, tarihin tekerrür etmesini beklemeden ders çıkarmak gerekir. Bunun için de bilge ve belge eserlere ihtiyaç vardır.
Bu ihtiyacı gideren yayınevlerinden biri olan Ötükenden çıkan eserlerden ilki, Oruç Beğ Tarihi adını taşıyor. Atsız hoca tarafından günümüze kazandırılan Oruç Beğ Tarihi hakkında şu kısa bilgiyi paylaşarak diğer eserlere yer verelim.
Osmanlı tarihinin en eski yerli kaynakları, ilk tarihi takvimlerle, Ahmedinin meşhur İskendernâmesine eklediği manzum parçasından sonra Tevârih-i Al-i Osman (Osmanlı Hanedanları Tarihleri) diye adlandırılan kroniklerdir. Çoğunun müellifi bilinmeyen bu kroniklerin başlıcaları Aşıkpaşaoğlu, Neşrî ve Edirneli Oruca ait olanlarıdır. Kendi tarihimizden ve gerçeklerimizden ne kadar uzak kaldığımız, hatta reddettiğimizi anlatabilmek için şu satırlar sanırım kâfi gelecektir.
Orucun eseri 1925te Berlinde ünlü Türkolog Prof. Baminger tarafından bastırılmış. Türkiyede ise şimdiye kadar bu eserle ciddi şekilde meşgul olunmamıştır.
Tarihimize hizmetlerinden dolayı Ötüken Yayınlarına teşekkür etmeliyiz. Aşıkpaşaoğlu Tarihide eserin müellifi şöyle diyor:
Ben ki fakir Derviş Ahmed Aşıkîyim. Babam Şeyh Yahya, onun babası Şeyh Selman, onun babası Aşık Paşa, onun babası da zamanın kutbu Baba İlyastır ki Seyyid Ebülvefanın halifesidir.
Ben fakir, İstanbulda her şeyden elimi çekmiş olarak oturmuş, dua ile meşguldüm.
Bir aralık azizlerden birkaç kişi Osmanlı hanedanının tarihinden ve menkıbelerinden bahsettiler. Benden de sordular. Ben de fakir dahi cevap verip dedim ki;
Orhan Gazinin imamı olan İshak Fakının oğlu Yahşi Fakıda Osmanlı Hanedanı menkıbelerini Beyazıd Han zamanına kadar yazılmış buldum.
Bilip işittiklerimden, bazı hallerinden ve menkıbelerinden kısaltıp yazdım. Can ve gönülden, doğrulukla şöyle dedim.
Evet böyle başlanıyor söze ve gerisi kitabın sayfalarında....
Ötükenden çıkan bir başka eserin adı ise Cem Sultan. Kitabın yazarı Muammer Yılmaz şunları söylüyor: Çilenin tandırında yanan Cem Sultan, padişah olamamasına rağmen tarihte derin izler bırakmıştır.
İstırabını şiirlerine yansıtan ve mısralarında buram buram aile ve vatan hasreti kokan bedbaht Cem; maceraları, aşkları, felaketleri ile Avrupa ve Asyada romantik ve şairane bir hatıra bırakmıştır. O kendi tarihini bizzat yazmıştır.
Ötükenden çıkan bir diğer eser ise Mehmet Eröz Armağanı ismini taşıyor.
Mehmet Eröz Armağanı kitabını hazırlayan Dr. Mustafa Aksoy ve Doç. Dr. Osman Yorulmaz, Mehmet Eröz hakkında şu bilgileri paylaşmışlar.
İktisat sosyolojisi dalında değerli bir sosyolog olmasının yanı sıra, Doğu ve Güneydoğu Anadolunun sosyal yapısı ile Alevilik-Bektaşilik konusunda yapmış olduğu araştırmalarla yazdığı makale ve kitaplarla da Türkiyede örnek alınması gereken bir ilim adamıdır.
Bilgi için Ötüken Yayınları; 0212- 251 03 50
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.