YERLİ OTONUN MİMARI ERBAKAN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yerli marka oto üretimi için verdiği mücadele sonuçlarını vermeye başlayacak gibi görünüyor. Basında çıkan haberler Koçun bu işe girmeye kararlı olduğunu gösterir nitelikte.
Yerli oto üretme fikri geçmişte de çok tartışmalara sebep olmuş. Ahmet Azcanlının hazırladığı Türk Otomotiv Sanayiinin Tarihsel Gelişimi adlı kitapta bütün bu süreç detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Falih Rıfkı Ataydan, Çetin Altana kadar birçok yazar bu konuyu işlemiş. 31 Mart 1961 tarihli yazısında Altan Gazoz da İtalya ayarında değiliz ama musluk ve toplu iğne imalatında epey başarı gösterdik. El arabasıyla at arabasını da kusursuz yapıyoruz. Otomobil bunun bir adım ötesi
diyordu.
İşadamları arasında yerli oto yapılabilir mi? anketi bile yapılmış. Yeni İstanbul Gazetesinin anket haberinin başlığı Türk Amerikan Distribütörleri Derneği Başkanı Mehmet İsvan cevaplıyor: Bugünkü şartlarla bu sadece hayalden ibaret.
Dönemin Sanayi Vekili Şahap Kocatopçuya göre de yerli oto imkansızdır. Cumhuriyette yazan Burhan Felek 29 Mart 1961 tarihli yazısında ...Sanayi Vekili yerinde incelemelerde bulunmak üzere Avrupaya uçuyor. Ve bu laflar edilirken ben deliğe giren karıncaları sayıyorum. Çünkü gözümün önündeki realite o
diyor.
*****
Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Otomobil Kongresinde yerli otomobil üretilemez diyenleri kara düşünceli diyerek eleştirmişti.
Gürseli yerli otomobil üretmeyi ikna eden isim ise rahmetli Başbakan Necmettin Erbakan.
İstanbulda işadamlarıyla Divan Otelde bir araya gelen heyetin içinde Erbakan da vardır.
Can Kıraç, Anılarımla Patronum Vehbi Koç isimli kitabında olayı Koçun ağzından aktarıyor. Gürselin isteklerini DPT Müsteşarından dinleyen Koç tezcanlılık içinde, acemlik yaparak ilk sözü alıyor; yerli üretimin olması için önce montaj sanayinin gelişmesi gerektiği şeklindeki görüşlerini açıklıyor. Toplantıda Erbakan da, Vehbi Koçun iadesiyle ateşli bir konuşma yapıyor: Türk her şeyi yapar. Atalarımızın damarlarımızda dolaşan kanlarının yüzü suyu hürmetine bizim elimizden ve azmimizden bir şey kurtulamaz! Koça göre Erbakan bu sözleriyle Devrim Otomobilinin yapılacağının ilk işaretini vermişti.
Milli araba üretimi için Avrupada incelemelerde bulunan Kocatopçu dönüşünde Bakanlar Kuruluna ve Milli Birlik Komitesine bilgi verir. Bu toplantıdan birkaç gün sonra DPT Müsteşarı Şinasi Orel ve MBK mensubu iki subay Bakanı ziyaret eder. Gerisini Kocatopçudan okuyalım; Subaylar, Sayın Bakan biz düşünüp inceledik ve bir yerli otomobil fabrikasının kurulmasına karar verdik. Hepsi tamamen yerli ve bizden olacak. Bakanlığınıza bu işe tahsis edilmek üzere 150 milyon lira vereceğiz. Siz Necmettin Erbakan ve Gümüş Motor fabrikasıyla müşterek olarak bu fabrikayı kuracaksınız
diyerek gittiler.
Bu görüşmeden kısa bir süre sonra bakanlıktan istifa eden Kocatopçu sonraki gelişmeleri şöyle aktarıyor; Sonra öğrendim ki; gerek merhum Cemal Gürseli gerekse Milli Birlik Komitesini yerli otomobil fabrikası kurma konusunda ikna eden kişi sayın Necmettin Erbakanmış.
Bu da benim anket sorum: Boynuz kulağı geçmiş mi, geçmemiş mi?
[email protected]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.