Battal Gazi
Battal Gazi denilince bizim kuşağın ve hemen altındakilerin aklına Cüneyt Arkın gelir.
İster kabul edelim ister etmeyelim, muhafazakâr kimliğimizin oluşmasında, Battal Gazi türü filmlerin etkisi vardır.
Her ne kadar filmi çekenler, Battal Gazinin özüne uygun çekmeyip, Battal Gazi ile ilgisi olmayan şeyler serdetmiş olsalar da, biz tarihin ve ilişkilerin çarpıtılmayan kısımlarını dikkate almışızdır.
İşte Malatyanın Dokuzbin yıllık tarihi ilçesi Battal Gazi, tarihimizin ve kültürümüzün mayalanmasında önemli bir yere sahiptir.
Hatta işi daha da ileri götürüp; İstanbulun fethinin ilk tohumları ve işaret taşları, Battal Gazide atılmıştır denilebilir.
İstanbulun fethine dair Hadis-i Şerifin işitilmesinden itibaren, ilk Müslüman komutanların uğrak yeri Battal Gazi olmuştur ve Mekke ile Medineden sonra yine ilk Müslüman topraklar burasıdır.
¥
Malatyaya yolu düşenler, eğer Battal Gazi ilçesine varıp, Dokuzbin yıllık tarihin atmosferinde dolaşmazlarsa, kendilerine emanet edilen nefeslerine haksızlık etmiş olurlar.
Battal Gazideki Ulu Camii, bu toprakların tapusu olarak beklerken, kervansaray en soğuk zamanlarda bile kapılarını sıcak bir tarihe açar ve Battal Gaziye varmamak olmaz.
Samimi insan yüzleri ve insan yüzlü mekânlarıyla Battal Gazi bir tarih sofasıdır. Biz de bu sofaya ikinci defa yolumuzu uğrattık. Ulu Camii yine sarıp sarmaladı ve 800 yıl öncesine götürdü.
Belediye Başkanı Selahattin Gürkanın; çelebi bir anlayış ve ruhla ilçeye yaptığı hizmetler gün yüzüne çıkmış ve bir sanat sokağı meydana getirmiş ki, insan sadece o sokakta yürüse dahi zaman tünelinden geçmiş gibi olur.
Selahattin Gürkan başkan ile kervansaray ve sanat sokağında izlenimlerde bulunduk. Tüm güzellikler bir yana, Selahattin Beyin caddelerde bir belediye başkanı gibi değil, halktan biri gibi, daha doğrusu her aileden biriymiş gibi ilgi görmesi ve iletişim kurması ilginçti.
¥
Özgüven sahibi olan insanları sever ve takdir ederim. Çünkü özgüven, fıtraten her insanda vardır ve Allahın çok büyük bir ikramıdır.
Bazı insanlar fıtratlarında olan özgüveni iyi kullanır ve muhafaza eder, bazıları da bu ikramı dünyevi hırslar için ya bastırır veya yok ederler.
Battal Gazi belediye başkanı özgüvenini iyi kullanan ve muhafaza edenlerden. Yani partisinin arkasında değil, önünde birisi. Bu da siyasette az rastlanan bir durumdur.
Neyse lafı uzatmadan, sanat sokağının en güzel kısmına yerleştirilen Mehmet Akife ait şu mısralarla Battal Gaziye veda edelim.
....................
Yıkmak insanlara yapmak gibi kıymet mi verir
Onu en çolpa herifler de emin ol becerir.
Sade sen gösteriver işte budur kubbe diye
İki ırgatla iner şimdi Süleymaniye.
Ama gel kaldıralım dendi mi heyhat o zaman
Bir Süleyman daha lazım yeniden bir de Sinan.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.