Birkaç yüz kelime ve mefhumu ezberlemeye değmez mi?
Bazıları Risâle-i Nur, dili ağır bir tefsirdir diyorlar. Aslında anlaşılması zor olan o değil, anlayışı kıt ve hafif olan biziz! Risâle-i Nurun ağırlığı:
* İmân esaslarını,
* Esmâ-i Hüsnâyı (Allahın en güzel isim ve sıfatlarını)
* İslâm şartlarını
* Tefsir, hadîs, kelâm, fıkıh, tasavvuf ve ahlâk ilimleri literatüründeki orijinal mefhum, kavram, tâbir ve kelimeleri kullanmasından kaynaklanır.
Bu da pek tabiîdir. Çünkü, her düşünce, her inanç ve ilmî disiplin kendine has, orijinal mefhûm ve tâbirlerle anlatılabilir.
Bununla birlikte; kendi kendisinin hocası olan Risâle-i Nur, kendisini anlamanın, ağır üslûbunu çözmenin formüllerini de veren müstesna bir özelliğe sahiptir.
Onun üslûbunun püf noktalarını çözmek için az bir dikkat ve yoğunlaşma kâfidir.
Hepimiz bir işi yapmaya veya bir eseri okumaya niyetlendiğimiz andan itibaren düşünür ve kendimize sorarız: Kazancım ne olacak? Bu, lisânı ağır denilen Risâle-i Nur Külliyatı için de olmalıdır. Acaba, onu okursak kazancımız ne olacak?
Altında nehir, dere akan, çepeçevre bağ ve yeşilliklerle kuşatılmış, müstakil, dubleks, kırmızı kiremitli, şirin bir ev veya son model bir otomobil sahibi olmak yüzde doksan dokuzumuzun hayâlidir. Bunları hayâl mertebesinde bırakmaz, gerçekleştirmek için gece-gündüz senelerce didinir, uğraşır, ölesiye çalışır, çabalarız. Yine de çoğumuz bu arzusuna ulaşamadan bu fâni dünyadan âni olarak göçüp gidiyor!
Şimdi, dünya ile sonsuzluk yurdundaki arsa ve köşkleri kıyas edelim: Dağ başında bir arsanın metrekaresi kaç lira eder? Bedava; gidin; güle güle oturun! Ya köyde bir tarlanın fiyatı nedir? Yol, su, elektrik, sosyal imkân ve hayat şartlarına bağlı olarak değişir: Yüz bin liraya bulunabileceği gibi, bir, on, yirmi milyon liraya da bulmak mümkündür. Kasaba ve şehirde ise yüz milyon liraları bulur. İstanbul, İzmirin boğaz içindeki yerinin metrekaresi milyarlar, evler ise trilyon liralar gibi astronomik rakamlarla ifâde edilir!
Altında süt ile bal nehirlerinin aktığı; her türlü meyvenin, çiçeğin, sevimli hayvanın bulunduğu bağ-bahçe içinde; hiçbir gediğin, eksiğinin bulunmadığı; gümüş, altın, zümrütle süslenmiş sonsuza kadar sürecek bir köşk çok pahalıdır! Ve bunun için çabalamak gerekir. Aslında Cennet köşkünün fiyatı inanılmaz derecede ucuzdur. Sonsuz hazineler Sahibi, cömertliğinin gereği onu bize, imân, zikir, şükür ve fikir karşılığında çok ucuza satıyor! Öyle ise, zamanımızın çoğunu Cennette bir köşk sahibi olmak için harcamalı değil miyiz?
Bir işe girebilmek için, senelerce çırak olarak çalışıyor veya ömrümüzün 20-25 yılını binbir zahmet ve masraflara katlanarak okumakla geçiriyoruz. Yabancı bir lisan öğrenmek için sıkı çalışıyor; binlerce kelime, yüzlerce kaide ezberliyor; kurslara milyonlarca para ödüyoruz. Acaba, Cennete girebilmek ve sakinleriyle anlaşabilmek için ne kadar ağır da olsa, Kurân ve imân dili birkaç yüz mefhumu veya birkaç bin kelimeyi öğrenmek için Risâle-i Nuru okumaya değmez mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.