Lise mezunu Genelkurmay Başkanı
TSKda kalitenin yükseltilmesi gerektiğinden söz edilir hep. Profesyonel orduya geçişin de bunun önünü açacağı söylenir. Ama temel olarak silahlı kuvvetlerin komuta kademesinde kalitenin arttırılması gerektiği dikkatlerden kaçıyor sanırım. Özellikle müfredatı denetim dışı olan askeri liselerde çocuklarımızın nasıl yetiştirildiğini, ortaya çıkan belgelerde net biçimde gördük. Neredeyse kendi akrabaları dahil, dinî ya da etnik olarak kafayı taktığı herkesi düşman gibi gören bir anlayış benimsetilmiş bugüne kadar. Arada vicdanlılar çıkmış da; hiç kendi yurttaşı, vatandaşı, kendi askerine düşman olur mu? diye sormayı başarmış.. Klasik söylemle ifade etmek gerekirse; eğitim şart.
PEKİ AMA SORUN NEREDE?
Müttefiki olduğumuz Natonun en güçlü kara ordusuna sahip olmakla övünürüz hep. Peki aynı ittifaktaki Amerika Birleşik Devletlerinin komutanları ile bizim komutanlarımızı karşılaştırdığınızda ortaya ne çıkıyor biliyor musunuz? Şöyle ifade edeyim.. ABD ordusundaki komutanlar en az lisans eğitimlidir. Eğer general seviyesine yükseltileceklerse yüksek lisans ve doktora aranır. Hatta Genelkurmay Başkanı olacaksa o general, bir de mühendislik eğitimi alması istenir. Öyle.. Bizde ise 1978e kadar, Harp okulu üç yıldı.. Daha evvel iki yıldı hatta.. (1462 Sayılı Harp Okulları Kanununun 4.maddesindeki değişiklikle) 1978e kadar 3 yıl olan öğrenim süresi, (2218 Sayılı Kanunla) 4 yıla çıkarıldı. Ve bu değişiklik, 1974-1975 ders yılından itibaren uygulanmaya başlandı.. Bu düzenleme nedeniyle 1977 tarihinde Harp Okulları mezun vermedi.. 1978de verilen mezunların önemli bir bölümü, 12 Eylül rejiminde, komünist oldukları (!) gerekçesiyle ordudan atıldı. Dolayısıyla ilk üniversiteli subaylar, 1979dan itibaren görev yapıyor dersek yanlış olmaz.
İLK KOLTUĞUN SAHİBİ BAŞOĞLU
Sözü uzatmadan yaptığım hesaplamalara göre açıklayayım. Üniversite mezunu ilk Genelkurmay başkanımızın ismi Kamil Başoğlu.. Eğer atlamadıysam Korgeneral Başoğlu, 39. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığından, Genelkurmay Personel Başkanlığına getirildi son olarak. 1979 mezunu.. Dolayısıyla 2020de, olağanüstü bir değişiklik olmazsa Genelkurmay Başkanı olarak koltuğuna oturacak. İlk lisans eğitimi almış genelkurmay başkanımız olacak yani.
PEKİ YA DİĞERLERİ?
1959 Harbiye mezunları, lise üzeri 1 yıl eğitim gördü. 1960 öncesi yani.. Bizim hatırladıklarımız arasından yazacak olursak, örneğin Hüseyin Kıvrıkoğlu.. İsmail Hakkı Karadayı, Hilmi Özkök.. Çevik Bir, 1958 çıkışlı.. Dolayısıyla diğerlerinden bir yıl daha kıdemli. Ama lisans eğitimi bakımından değerlendirdiğimizde toplam sonucu değiştirmiyor bu.. 1960 ile 1970 arası çıkışlı olanlar ise, bugün anladığımız anlamda ifade edecek olursak, ön lisans mezunu kabul edilebilir. Yani lise üzeri 2 yıl.. Kim bunlar? Mesela Yaşar Büyükanıt.. Ya da İlker Başbuğ.. Işık Koşaner.. Bugünkü Genelkurmay başkanımız Necdet Özel.. Lise üzeri 2 yıl okudular.. 1970 ile 1976 arası ise lise üzeri 3 yıl.. Mesela oradaki tanıdık isimlere bakalım.. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu, lise üzeri üç yıl okuyanlardan. Edok Komutanı Hüseyin Nusret Taşdeler. Tutuklu da sözüm ona, Gatada ya.. Genelkurmay ikinci başkanı Hulusi Akar ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Murat Bilgen de yine dönem itibariyle, üniversite mezunu değil..
KURMAYLIK MESELESİ
Yazının burasına kadar okuyan ve askerlik mesleğine ilgi duyan okurlar için şu notu düşelim öyle devam edelim. İki yıl harp okulu okuduktan sonra iki yıl da kurmaylık okuyan biri nasıl olur da lise mezunu sayılır? Şöyle sayılır sevgili kardeşim, kurmaylık bir hizmet içi eğitimdir. Bu mantıkla değerlendirecek olursak, dört yıl harp okulu okuyan bir subay iki yıl akademide eğitim aldığında ne olacak o zaman? Temel bakış açısı şu olmalı, lisans mezunu olmayan biri yüksek lisans yapamaz... Lise diplomanızla başvurun bakalım ALESe.. Alıyorlar mı sizi? Bilmeyenler için söyleyelim, kurmaylık denilen şey, 8-10 yıl subay olarak hizmet verdikten sonra sınavla girilen bir eğitim süreci. İki yıllık hizmet içi eğitim alıyorsunuz burada. Karşılığında size üç yıl kıdem veriyorlar. Arkadaşlarınızdan daha hızlı terfi etmenizi sağlıyorlar yani. İlk üniversite mezunu Genelkurmay Başkanı koltuğuna oturmadan, TSKda bir dönem kapanıp, yeni bir dönem açılmayacak. Kalın sağlıcakla.