Bediüzzamanın Dünyası Ahiretiydi
Bediüzzamanı bu dünyaya bağlayacak toz zerreciği kadar dahi bir maddi sebep yoktu. Onun bütün dünyası ahireti içindi. Sadece kendisi için mi? Elbet hayır!
O bu dünyanın tüm refahını reddetmiştir. Bu sebeple dünyası ahiretidir. Dünyadaki tek ameli ve emeli, ümmeti Muhammedin ahiretini kazanması içindi.
Batılıların hayran olduğu ama Osmanlı düşmanlığı yaparak kendilerini aydın sananların düşman olduğu Bediüzzaman, iman hizmetini son nefesine kadar sürdürdü.
En büyük arzusu ise yüzyıl önce ortaya koyduğu ve bu uğurda mücadele ettiği Medresetüzzehra Üniversitesinin kurulmasıydı.
............................
Bediüzzaman Medresetüzzehra Üniversitesinin rüyasını daha 9 yaşında iken görmeye başlar.
Kendi eğitimi için medreselerde öğrenim gördüğü yıllarda hangi medreseye gitse, kapasitesinin altında olduğunu anlar ve sık sık medrese değiştirir.
Bu hal onun ilk zamanlar geçimsiz olduğu kanaatini doğurur. Daha sonra işin aslı anlaşılır ve mevcut eserlerle hocaların yetersiz kaldığı hükmüne varılır.
Çok kısa sürede normal bir insanın ulaşamayacağı bilgi birikimine sahip olur ve 9 yaşından beri sığmadığı kabına artık asla sığmaz.
Risale-i Nurları telif ederek biraz teselli bulur. Bediüzzamanı ve rüyasını anlamak için, Risale-i Nurların hangi şartlarda telif edildiğine bakmak yeterlidir.
O zaman Bediüzzamanın dünyasının nasıl ahiret olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
...........................
Vanda üç gün süren Said Nursinin Eğitim Felsefesi sempozyumunda, onun yüzyıl önce ne dediği ve ne istediği konuşuldu, tartışıldı.
Sempozyumun sonuç bildirisinde ise şu görüşlere yer verildi.
Medresetüzzehra modeli, Bedüzzamanın; Fünun-u medeniye dediği; modern bilimler ile ulum-u diniye dediği din ilimlerinin birbirini tamamladığı, akıl ve kalbin mecz olduğu bir eğitim modelidir.
Medresetüzzehranın amacı;
Bilgiyi hem teorik, hem de estetik boyutlarıyla marifetullah ekseninde bütünleştirmek ve insanlığın maddi, manevi terakkisine vesile kılmaktır. Bu çerçevede:
- Said Nursinin eğitim felsefesine uygun, özel statüde, Medresesetüzzehra eğitim kurumlarının kurulması
- Medresetüzzehra eğitim kurumlarının uluslararası Medresetüzzehra Üniversitesi olarak öncelikle Vanda kurulması.
- Risale-i Nur müfredatının esas kabul edildiği Medresetüzzehra Üniversitesinin bünyesinde; İslami İlimler Fakültesi, Eğitim fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi ve Edebiyat Fakültesinin öncelikle kurulması
- Bu üniversitede eğitim dili Arapçadır. Türkçenin yanı sıra Kürtçe de eğitim dilleri arasındadır.
- Üniversite bünyesinde lisansüstü Risale-i Nur eğitimi verecek enstitülerin kurulması.
- Orta ve Yüksek Öğretimde Risale-i Nur Dersinin seçmeli ders olarak konulması.
.........................
Sonuç olarak bütün bu çaba ve faaliyetlerin amacı;
- Yıllardır Risale-i Nurlarla hayat bulmuş olan bir modelin, aynı zamanda bir eğitim sistemi olarak somut bir yapılanmayla topluma sunulması ve asrın başında tohumu atılan bir fikrin, ağaca dönüşüp meyve vermesini sağlamaya yöneliktir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.