Bankaları BDDKya şikayet edin
Şunun şurasında yılsonuna 39 gün kaldı.
Her yeni yıl taze başlangıçtır. Bazı rutin işler için bile.
Birçoğumuz bu taze başlangıçta, kredi kartı ücretleri için, yine yeniden uğraşacak, bankaya dert anlatacak, pazarlık yapacak.
Dört senedir tasarlanıp tasarlanıp, ufak tefek değişikliklerle gündeme getirilen Tüketici Kanun tasarısı hala Meclisten geçip yasalaşmadı.Olayın geçmişini, Vatandaş keriz mi?, Bayat haber müşavirden döner, Banka pazarlık yapmaz başlıklı yazılarımda değinmiştim. Tekrara gerek yok.
Bu durum; vatandaşın kandırıldığını, tasarıyla uğraşanların ayıplı hizmet ürettiğini gösteriyor.
Hizmet kusuru varsa seçmen sandıkta cezayı verir deyip esasa gelelim.
Banka soygunlarına karşı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da çaresiz gözüküyor.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya gelen Kurum Başkanı Mukim Öztekin, Kredi kartı aidatlarında ise düzenleme yapılması lazım' dedik. 'Yapacağız' demedik.Kredi katları aidatlarının haksız olduğu yönünde yargısal kararlar var. Düzenleme yapma yetkisi bizde değil deyip topu siyasi iradeye attı.
Düzenleme yetkiniz yoksa, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile bir araya geldiğinizde niye bankalar sözleşmede belirtildiği sürece kart parası alabilirler diye açıklama yaparsınız ki?
EGD toplantısındaki hem Ticaret Bakanlığının hem de bizim Finansal İstikrar Komitesinin tüketici haklarını koruyucu bir kanun taslağı var sözlerinizle aynı toplantıdaki yetkimiz yok açıklaması çelişki değil mi?
Başkan, bankaların aldığı komisyonlar için de bunlar faizin bir unsuru çoğu zaman. Bunları kaldırdığınız zaman sonucu faize yansıyabilir'' demiş. Yani faiz oranı yükselir. Bunun yorumu da şu; bütün yollar vatandaşa çıkıyor.
Öyle ya da böyle vatandaş yolunuyorsa siz niye seyrediyorsunuz? Faizin içinde bankanın karı var ise bir daha çeşitli adlar altında para alması doğru mu?
Yemek yediğinizde KDVyi ayrı, garsona ayrı, komiye ayrı, aşçıya ayrı, yemeğe ayrı para mı ödüyorsunuz?
BDDK Başkanının hakkını da yememek lazım. EGDnin toplantısında önemli bir açıklama da yapmış, vatandaşın lehine. Biraz hayret ettim doğrusu.
Vatandaş kart hesap bildiriminde yıllık kart ücreti alındığını gördüğünde önce bankayı arayıp aldığınızı iade edin yoksa BDDKya şikayet ederim diyecek. Eğer banka kart ücretini iade etmezse BDDKya derdini bildirecek.
Ben bankayla uğraşamam diyorsanız direkt şikayet edebilirsiniz
BDDK ne yapacak? sorunuza Başkan şöyle cevap veriyor: Bize şikayet ulaştığı an, inceleme yapıp, alan bankaya 10 katı, 20 katı ceza kesiyoruz.
Buradan başkana soralım; şimdiye kadar hangi bankaya ne kadarlık ceza kesildi?
Bir sorumuzda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya. Vatandaş için bankalarla pazarlık yapacaktınız. Davet mi gelmedi, yoksa davet mi etmediniz?
Bankalar Birliği pazarlık konusundaki açıklamanıza karşılık verdi ama biz sizden yeni bir şey duymadık.
Bekliyoruz, ümitliyiz!!!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.