7 Hilalli Otel Dönemi
Bayrampaşa’da yapımı devam eden Caprice Gold’un 7 yıldızları dert olmuştu biliyorsunuz. “Mevzuatta 7 yıldız yok” diyerek birileri kara propaganda yürütüyordu. Aslında herhangi bir 5 yıldızlı otelden daha üst sınıf bir iş çıkacağını herkesin bilmesine rağmen söz konusu Jet Fadıl olunca böyle davranmak işlerine geliyordu. Neyse “yıldız standardı” meselesini fazla uzatmayacağım. Ama bilmenizi istediğim bazı tali unsurları var o yıldızların. Örneğin otelde alkollü içki verilmiyorsa yıldızlarınızdan biri otomatik olarak düşüyor.
İŞTE YILDIZ İŞİNİN ESASI
Zamanında Swiss Otel’in yazdığı sıralamadan çıkmış bir ölçü birimi yıldız. Swiss Otel, yatak odasına çalışma masası koymuş, olmuş sana 5 yıldız. Peki bu yıldızlar belirlenirken, örneğin kablosuz ağ, cep telefonu şarj ünitesi, interaktif bankacılık uygulamalarının yüklü olduğu tv’ler, mobil oyun konsolları falan hesaba katılmış mı? Değil.. Ama ona rağmen herhangi bir otel, bu nevi yeniliklerle standartları yükseltebilmiş.. Eminim ilk beş yıldızlı otellerde serinlemek için vantilatör kullanılıyordu. Şimdi standart klima yıldız değerini etkilemiyor bile..
PEKİ YA İSLAMİ STANDARTLAR?
Otellerde bir tür dua odaları var sanıyorum hemen hepsinde. Peki Müslüman için gereken sadece bu mu? Örneğin iyi bir Müslüman, tatilini geçirdiği yerde alkollü içki de veriliyor olmasını reddeder.. Erkek ve kadın havuzlarının ayrı olmasını ister. Sabahlara kadar vur patlasın-çal oynasın eğlenceler yerine, Kur’an-ı Kerim okunduğu ibadetlerin-sohbetlerin yapıldığı oteller talep eder.. Vesaire vesaire.. Peki bu standartlar da yıldız değerlendirmelerine giriyor mu?
7 HİLALLİ CAPRİCE
Neticede artık bu değerlendirme kriterleri değişiyor.. Yine turizm bakanlığının yapacağı değerlendirmeler devam etsin. Dert değil. Bu işletmenin sahibi ile devlet arasındaki bir kontrattır. Oysa “Evrensel İslami Turizm Standartları Merkezi” ve Asya’nın en büyük üniversitesi kabul edilen “Mara Teknoloji Üniversitesi” tarafından düzenlenen ortak konferansta, tıpkı helal gıda gibi İslami standartlarda otel kriterleri belirlendi.. Şimdi sıkı durun.. Zira bu defa belirlenmiş kriterlerin peşine takılmış ülke olmaktan çıkmış durumdayız. Hilal standartları için M.Fadıl Akgündüz’ün Didim Caprise’i ve Bayrampaşa’da yapımı devam eden oteli öncülük yaptı.. Buna göre Caprise Thermal Palace Didim 5 hilal aldı, Bayrampaşa Caprise Gold ise 7 hilal.. Eski Malezya Başbakanı (ve konferansın onursal başkanı) Mahathir Mohammed, sertifikaları Akgündüz’e bizzat kendi eliyle teslim etti Malezya’da.. Böylece dünyada, İslami standartları uygulayan oteller artık aynı zamanda aldıkları hilallerle de bunu tescillemiş oldular.. Yıldız arayanlara duyurulur.
KUBBET-ÜS SAHRA TACI İSTANBUL’DA
Müslümanların en kutsal ibadet yerlerinden biri olan Kubbet-üs Sahra’nın üzerindeki metal plaka 1995 yılında değiştirilmişti. Sökülen parça Malezya’ya getirildi. Söz konusu metalin 3.400 metrekaresi Filistinli EME Group tarafından satın alındı. Şimdi o eski metal plakanın 1.000 metrekarelik bölümü işadamı M.Fadıl Akgündüz tarafından satın alındı.. O metal plakanın bir kısmıyla Akgündüz, Bayrampaşa’da inşaatı devam eden Caprise Gold’un logosunu yaptıracak. Yani o metal, İstanbul’un göbeğinde (yani hakkettiği yerde) korunmuş olacak. Daha da önemlisi o metal parçanın altında, otelin en üst katında bir oda tesis edilecek ve bu odada da, 24 saat kesintisiz Kur’an-ı Kerim okunacak.. Dolayısıyla, Bayrampaşa Carpise Gold, dünyada, Kur’an-ı Kerim’in canlı ve kesintisiz olarak okunduğu ikinci yer olacak. (İlki bilineceği üzere, kutsal emanetlerin muhafaza edildiği Topkapı Sarayı. Burada Yavuz Sultan Selim tarafından başlatılan gelenek ortalama 5 asırdır devam ediyor. 12 hafız dönüşümlü olarak ama hiç aralık vermeden Kur’an-ı Kerim okumaya devam ediyor) İslami turizm meselesinin standartları böylece bir bir yükselecek ve yükselmeye devam edecek. Kalın sağlıcakla.