Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Risale-i Nur’un kazandırdıkları

Risale-i Nur’un kazandırdıkları

İfsat, dinsizlik, ahlâksızlık komitelerinin, kısacası deccalizmin bu zamandaki ahlâkî tahribatına karşı Kur’ân ahlâkını bize öğretecek, nefsimizi terbiye edecek bir muallim, bir rehber lâzımdır. İşte bu zamanda Risale-i Nur, kendisini ihlas ve sadakatle okumak şartıyla, bunu sağlamaktadır.

Risale-i Nur’un bir kısım hususiyetlerini sıralayalım:
l Risale-i Nur iman esaslarını ispat ve izahtan sonra ahlâkın tarlası olan takvayı esas alır.1
l Ahlâkın esaslarını içine alan hakikati, sünneti ve farzlara dikkat etmeyi ve günahlardan çekinmeyi esas alır.2
l Kuvvetli bir iman kazandırmakla, aynı zamanda hürriyet, emniyet ve adaletli hayat sürdürmeyi de netice verir.3
l Hakikatleri anlatırken ahlâkî terbiye ve anlayışı zedeleyecek menfî hiçbir unsura yer vermez. Müspet/pozitif hareket etmekle ahlâkın ruhuna uygun üslûp takip eder.
l Helâl, meşrû, ahlâkî dairedeki lezzetleri, güzellikleri; haram, gayr-i ahlâkî hayatın içindeki elem, keder, üzüntü, sıkıntı ve problemleri de ikna ederek gösterir.
l Yüksek ahlâkın gıdası olan doğruluk, muhabbet/sevgi, ihlâs, diğergamlık, yardım, iyilik, affetme, adalet, cesaret, cömertlik, feragat-fazîlet, hüsn-ü zan, şefkat, tevekkül, kanaat, iktisat gibi hasletleri ruhlara yerleştirir. Bunları da, doğrudan doğruya hakikate yol açarak yapar.4 Dolayısıyla, akla, vicdana kalbe huzûr verir.5
Ahlâkı ifsat eden benlik, kibir, enaniyet, kin, düşmanlık şan, şeref, makam, para/pul sevgisi gibi menfî duyguları törpüler veya kanalize ederek, yerinde ve ölçüsünde kullanmayı ders verir.6 Fıtratı değiştirmeye kalkmaz, müspet duyguları geliştirir, menfî/negatif duyguları mecraına yönlendirir.7
l Mü’minler arasında “dinî”, vatandaşlar arasında “vatanî”, insanlar arasında “meslekî” kardeşlik, dostluk bağlarını tesis ederek ahlâkî irtibatları sağlar.
l Her türlü anarşilik, bozgunculuk ve ifsattan, tahkikî iman ile koruyan bir Kur’ânî sed olur.8
l Fenalığa karşı, iyilikle mukabele etme metodunu geliştir;9 ve güzelliğini anlatır.
l Günümüzde yalancılığı, yalan propagandayı esas alan siyasete karşı müteyakkız kılıp, onu geri plana koyarak; Kur’ânî hizmet stratejisini çizerek bu noktalarda da istikamet verir. Siyaset topuzunu değil, imana hizmeti ve güzel hasletleri öne çıkarır.10 Dini, mukaddes değerleri siyasete âlet etmez; ettirmez. Bilâkis, siyasetin dine hizmet etmesini gerektiğini nazara verir.11
Numune olarak sunduğumuz bu örnekler, Risale-i Nur’un her tarafına serpiştirilmiş, diğer ilimlerle birlikte harmanlanarak verilmiştir. Derli toplu bilgi almak isteyen, Hizmet Rehberi isimli eseri inceleyebilir.

Dipnotlar:
1- Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 106.) 2- Nursî, Hizmet Rehberi, 81-82. 3- Nursî, Şualar, s. 237. 4- Nursî, Mektubat, s. 21. 5- Nursî, Şualar, s. 410. 6- Nursî, Lem’alar, s. 159-160. 7- Nursî, Mektubat, s. 29-30. 8- Nursî, Hizmet Rehberi, s. 56. 9- Nursî, Age, s. 245. 10- Nursî, Lem’alar, s. 96. 11- Nursî, Mektubat, s. 59.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ali Ferşadoğlu Arşivi