Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bencilliği siz öğretiyorsunuz

Bencilliği siz öğretiyorsunuz

Anne akşam çocuğuna sorar: Sınavdan kaç aldın? Çocuk cevap verir; üç aldım, anne tekrar sorar: Senden yüksek alan var mıydı? Çocuk düşünür, “ evet iki kişi vardı” der. Anne devam eder, “senin onlardan neyin eksik, sen neden alamadın? Zaten senden bir şey olmaz…” Çocuk sessizce yatağına geçer ve anneyi duymamak için gözlerini kapar, uyumaya çalışır. Burada anne farkında olmadan çocuğu, kıskançlığa ve rekabete teşvik etmektedir. Çocuk annenin bu tavrından sonra, kendisinden daha iyi not aldığı için arkadaşını kıskanacak ve ona öfke besleyecektir. Çocuk “ yüksek not alamazsam annem tarafından sevilmem” inancına sahip olacak ve kendine olan inancını kaybedecektir.

Anne akşam çocuğuna sorar, bu halin ne? Çocuk utangaç bir ses tonu ile cevap verir; “ arkadaşımla kavga ettim “ Anne çocuğa çıkışır: “Neden dövdürdün kendini, senin ellerin kırık mıydı, şöyle çakı çakıverseydin… “ Çocuk annenin sözlerine aldırmıyormuş gibi görünse de, şiddete şiddetle karşılık vermesi gerektiğini düşünecek ve şiddeti bir savunma aracı olarak görecektir. Anne farkında olmadan çocuğunu şiddete teşvik etmektedir.

İki kardeşten biri sarışın diğeri esmerdir. Anne için çocuğun renginin ya da cinsiyetinin önemi yoktur. o bir annedir ve her iki çocuğunu sevgi ile kucaklamaktadır. Ancak mahallenin kadınları iki çocuk arasında karşılaştırma yapmakta ve “ Bu babaya mı benziyor acaba, diğeri daha güzelmiş, ailede sarışın var mı? diye sormaktadırlar. Kadıncağız da bir yandan diğer kızını savunmaya çalışırken diğer yandan ailenin sarışınlarını bir bir sıralamaktadır. “Büyük annemin gözleri maviymiş, teyzemin saçı sarıydı…”Oysa annenin bu açıklamaları, en az komşu kadınların tavırları kadar çocuğu yaralamakta ve çocuk güzelliğin tek kriterinin sarı saçlı mavi gözlü olmaktan geçtiğine inanmaktadır. Çocuk bu vasıflara sahip olmadığından kendisini değersiz hissetmektedir. Çocuk artık kardeşine gizli gizli haset beslemektedir.

Değerli anneler, çocuğunuz ister düşük not alsın ister yüksek not alsın, ister sarışın olsun ister esmer olsun, ister sakin olsun ister hareketli olsun sizler onları koşulsuz sevmeli ve önce insan olmayı öğretmelisiniz. Bunun yanında derslerini destekleyebilir sorunlarına çözüm getirebilir ve her konuda onların yanında yer alabilirsiniz. Ama onlara sevginizi koşulsuz bir şekilde vermediğiniz sürece yaptığınız hiç bir şeyin anlamı olmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
    Fatma Tuncer Arşivi