KMH’lar nihayet dizginlendi…
Hafta sonu güzel bir gelişme oldu ve Merkez Bankası bugünden (27 Mayıs 2013) geçerli olmak üzere bankaların insafına bıraktığı KMH faizlerine el attı.
KMH dediğimiz şey kredili mevduat hesabının kısaltması. Bankadaki hesabınızda para olmasa da bankanın tanımladığı bir limit dahilinde para çekilebiliyor, banka da bu çekilen tutar hesaba iade edilene kadar faiz işletiyordu.
Kredi kartları nakit işlemlere düzenleme getirilip kredi kartından nakit çekme zorlaştırılınca KMH’lar da inanılmaz artmıştı. Yaklaşık 10 milyar TL para çekilmiş bu kredili mevduat hesaplarından.
Bu da bankaların aylık yaklaşık 500 milyon TL faiz geliri elde etmelerine neden oluyordu. KMH’lardaki faiz aylık %5, yıllık basitçe yüzde 60 civarlarında idi. Bu rakamların korkunç olduğu herkesin malumu idi.
Şimdi Merkez Bankası, tıpkı kredi kartlarında yaptığı gibi bankalara KMH’larda uygulayabilecekleri faize sınır getiriyor. Kredi kartlarındaki faiz oranlarını baz alarak aylık en fazla yüzde 2,2 faiz alabilirsiniz diyor bankalara. Bankaların KMH’lardan aldığı faiz gelirlerinde %55 civarında gerileme olması muhtemel.
Bu müthiş faiz kırpıntısına rağmen “gerileme olması muhtemel” diyorum çünkü muhtemelen bankalar bu faiz gelirlerinin düşmesini bir şekilde telafi edeceklerdir.
KMH’lardan çekilen tutar üzerinden belli bir yüzde alarak (nakit çekim ücreti) bu faiz düşüşünü müşterilerine yansıtmayacaklardır diye tahmin ediyorum.
Merkez Bankası ilk etapta yapması gerekeni yaptı, tebrik etmek lazım. Kredi ve mevduat faizleri, enflasyon tek hane iken yıllık yüzde 60 faiz en azılı tefecilere rahmet okutan bir orandı.
Bir adım sonrası Merkez Bankası’nın bu üst sınırları sadece tabela faiz oranlarıyla değil, aylık maliyet oranları ile değerlendirmesi ve maliyet oranlarına göre sınırlandırma yapması.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.