Şerafettin Elçi
Bugün Şerafettin Elçi havaalanı açılıyor Şırnak’ta.. Hangisini anlatayım bilemedim. Şırnak gibi daha düne kadar gitmeye korktuğunuz, ulaşım imkanı sınırlı olan, yol kontrolleri nedeniyle (hem PKK hem de devlet) nefes bile alamadığınız Türkiye’nin bir ucunda şimdi bir havaalanı var.. Kalkınmanın, gelişmişliğin, ilerlemenin ve en önemlisi de vizyonun tezahürüdür bu. Allah bu yola çıkan, bu misyonu yüklenen herkesten razı olsun.
KEŞKE GÖRSEYDİ
Bir de tabi işin Şerafettin Elçi boyutu var.. 12 Eylül öncesinde “Bu ülkede Kürtler var, ben de bir Kürt’üm” dediği için hapis yatmış bir fikir ve aksiyon insanı Elçi.. Ömrünü, Kürtlerin siyasal ve kültürel haklarının, insan olmaktan doğan haklarının tanınmasına adamış bir isim. Sadece bölgenin değil bu toprakların, bir Zonguldaklı olarak benim de değerim Şerafettin Elçi.. Bugün onun isminin bir havaalanına verildiğini görünce nereden nereye geldiğimiz daha iyi çıkıyor ortaya. “Hükümet adım at” diyerek yapılan ve yapılmakta olanları perdeleyenler inşallah bugünkü bu tarihi hamleyi de itibarsızlaştırmaya çalışmazlar. Ki ne yaparlarsa yapsınlar, bölge insanı artık her şeyi görüyor.. Şırnak’a havaalanı yapıldığını da, adının Şerafettin Elçi olduğunu da.. Keşke dünya iyisi Beyefendi Şerafettin Elçi de yaşasaydı da görseydi böyle bir değerin adının bölgesinde bir havaalanına verildiğini..
ŞIRNAK UÇUYOR
Başka neler oldu Şırnak’ta havaalanının hizmete girmesiyle gelin isterseniz bir hızlı tur yapalım.. ODTÜ ve Boğaziçi’nden profesörler Şırnak Üniversitesi’nde ders vermek için söz verdi... Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Akmaz, “En önemli fakültemiz Şerafettin Elçi Havaalanı olacak, bu sayede Boğaziçi’nden bir saat 20 dakika, ODTÜ’den bir saatte duayen hocalar üniversitemize gelip ders verecek. Bunun sözleri alındı. Öğrenciler de Batı’dan okumaya gelecek. Havaalanı ile eğitimimiz take off pozisyonuna geçti” diyor. (Star / 25 Temmuz 2013) Böylesi bir hamlenin getireceği kalkınmışlık ve eğitim anlamında alacağı ileri pozisyon değil de “açılım” ne ki? 2009’dan beri her türlü anlamı yüklediler açılıma.. Kimileri ihanetle eşdeğer gördü kimileri sadece şiddet politikasının ötelenmesine yönelik bir gayret gibi.. Ama açılım dediğin şey işte tam da bu.. Şırnak Üniversitesi’nde Boğaziçi gibi ODTÜ gibi bir akademik eğitim yapılması bu eğitimi verecek olan hocaların da o okulu tercih edecek olan öğrencilerin de Şırnak Şerafettin Elçi Havaalanı sayesinde bir mağduriyet ve mahrumiyet bölgesinde olmadıklarını görmeleri.. Artık Şırnak demek İstanbul demek, Cizre demek Üsküdar demek.. Bakın bugüne kadar en yakın havaalanı Mardin’deydi.. Bugünkü koşullarla bile, yani dağ-bayır, dere-tepe aşmadan gidilebilen, yol kontrollerinin olmadığı bu koşullarda bile Mardin-Şırnak en az 4 saat sürüyordu.. Dolayısıyla bölgenin kalkınması, gelişmesi, turizme açılması anlamında hiçbir adım atılamıyordu.. Şimdi ise artık, bugünden itibaren, Şırnak çok daha yakın.. Ekonomik katkısını bakın Şırnak Ticaret Odası Osman Geliş nasıl özetliyor; “havaalanımızla emekleyen bölgemiz yürümeyecek, bundan sonra tamamen uçacak artık. İlimiz dünyaya yaklaşıyor. Yapılan bu hizmeti çok önemli buluyoruz. Hayata geçiren hükümete teşekkür ediyoruz”… İşte gerçek açılım bu.. Kalın sağlıcakla.