Serdar Arseven

Serdar Arseven

Halk Bankası, Lobi, İran, Kuzey Irak!..

Halk Bankası, Lobi, İran, Kuzey Irak!..

Bugüne kadar güç odakları ile ilişkilerimizde hep mesafeli olduk. Birçok “maksadı belli” yaklaşıma kapıyı kapattık.

“Kullanıma açık” olmadık. 

Ucuz yıllara tevessül etmedik.

Hiçbir siyasiye aleyhindeki malzemeyi kullanamayacak kadar yakın olmadık.

Rahmetli Yunus Emre’nin “Derdi dünya olanın dünya kadar derdi olur!” yaklaşımından hiç kopmadık.

Kasedimiz yok, kasetlik, belgelik, dosyalık ilişkimiz de yok.

Bu rahatlık içinde diyoruz ki…

Tüyü bitmemiş yetimin her kuruşunun hakkı aranmalı.

Kim hak etmediği bir kazanca sahip olmuşsa, hukuki yollardan yakasına yapışılmalı.

İkincisi… 

Bunu derken, görünenden fazlasına da göz atmalı.

Mesela… Şu Halkbank olayı…

Operasyonlar… Buyurun:

“İsrail lobisi AIPAC, geçtiğimiz günlerde Türkiye aleyhine bir kampanya başlatmıştı. 

ABD’de 47 milletvekili de, İran’la ticarete aracılık ettiği gerekçesiyle Halkbank’ı suçlamıştı.

ABD Kongresi’nin Temsilciler Meclisi kanadında, nükleer programından dolayı ABD tarafından İran’a uygulanan tek taraflı yaptırımlara rağmen Türkiye’nin Halkbank üzerinden İran’la ticareti artırdığı iddiasıyla, Türkiye aleyhine bir imza kampanyası başlatılmıştı. Türkiye ve İsrail arasındaki “özür diplomasisi” sonrası başlayan yakınlaşmanın aksamasının da etkisiyle, Washington’ın en güçlü lobi örgütlerinden İsrail yanlısı AIPAC’in önayak olmasıyla yürütülen kampanyaya 47 milletvekili destek vermişti. Hem ABD Dışişleri Bakanı John Kerry hem de Hazine Bakanı Jack Lew’a gönderilen bir mektupta “Sizden Halkbank’ın İran’a altın transfer edilmesindeki işlemlerini ele almanızı istiyoruz” denilmişti.

HALKBANK NİÇİN HEDEFTE?

Hürriyet’in Nisan ayında yaptığı habere göre ABD’deki Yahudi lobisinin önde gelen isimleri tarafından hazırlanan mektupta şu ifadeler yer almıştı:

“Bu mektubu, İran’a uygulanan yaptırımları desteklemek ve terörist örgütlerin fonlanmasını engellemek için Türk önlemlerinin etkinliği hakkında bilgi istemek için yazıyoruz. Yönetimin, Türk Hükümeti ve Türk bankalarını İran’ın nükleer silaha kavuşmasını önlemek için işbirliğine ikna çabalarındaki rolünü biliyoruz. Ancak İran yasadışı nükleer programını devam ettiriyor ve biz Türkiye ile İran arasındaki son gelişmelerden giderek artan şekilde endişe duyuyoruz.

Mart 2012’de Türkiye İran’dan alımlarını yüzde 10-20 oranında azaltacağını açıkladı ve böylece 11 Haziran 2012’de, 7 Aralık 2012’de ilave alım azaltmasıyla yenilenen bir yaptırım istisnası edindi. Ancak anlıyoruz ki, Türkiye İran’dan petrol ve doğalgaz alımını azaltırken, devlet bankası Halkbank, yaptırımların aşılması için kullanılıyor. İran’ın uluslararası yaptırımları delmek için beş yurtdışı bürosu ve Tahran’da da bir temsilciliği olan Halkbank’a yatırdığı mevduat üzerinden altını kullandığı yönündeki endişenizde size katılıyoruz.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın en son ‘Türk devlet bankası Halkbank İran’la mevcut işlemlerine devam edecek’ yönündeki açıklaması, Halkbank’ın yasadışı nükleer programında İran’a yardım ettiği kaygısı için bir sebep oluşturdu. Bu Halkbank’ın uluslararası yaptırım altındaki rejimlere yardım etme konusundaki geçmişi nedeniyle büyük oranda rahatsız edici. 1990-2003 arası da, Halkbank Irak tarafından uluslararası yaptırımları aşıp petrol karşılığı endüstriyel ekipman, hammadde, iletişim ve ulaştırma aracı, bina malzemesi edinmek için kullanıldı. Bu gelişmelerin ışığında, sizden Halkbank’ın İran’a altın transfer edilmesindeki işlemlerini ele almanızı istiyoruz. Bu yılın Temmuz ayında yürürlüğe girecek düzenlemelerin, Halkbank ve onun Amerikan hissedarlarını nasıl etkileyeceği konusunda sizden bir açıklama istiyoruz.”

PETROL PARALARI 

HALKBANK ÜZERİNDEN!..

Mevzunun bir de “Kuzey Irak’la ilişkiler” yönü var.

Irak petrolünün Türkiye üzerinden taşınmasına dair anlaşmaya göre, paralar Halkbank’ta toplanacaktı.

Paralar Halk Bankası’na gelecek ve oradan dağıtılacaktı!..

Bu konuda prensip anlaşmasına varılmasının ardından uluslararası haber ajanslarında ve bizdeki bazı medya kuruluşlarında son zamanlarda Halkbank aleyhindeki haberlerin sayısı arttı. 

Mevzunun bu yönüne bakmayanınki körün fil tarifi olur!..

……

(*) Dünya Bülteni’ne teşekkürler

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serdar Arseven Arşivi