İslam Ansiklopedisi İnternette
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın önemli hizmetlerinden birisi olan “İslam Ansiklopedisi” artık internette.
Bilenler bilir bilmeyenler için söyleyelim. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra işin ehli olmayan kişilerce birkaç İslam Ansiklopedisi hazırlanmak istenmiş ve başarılı olunmamıştır.
Çünkü iyi niyetle bir ansiklopedi hazırlanmak istenmemişti. Hazırlananlar da pek çok bilinçli yanlışlarla doluydu.
Şükür şimdi onlardan pek bir eser yok. Olanlara da zaten İslam’ı bilen ve anlayan kimseler itibar etmiyor.
İslam Araştırma Merkezi İSAM tarafından hazırlanan İslam Ansiklopedisi, başından beri samimi şekilde hazırlanmış, sadece İslam âlemine değil, tüm dünya insanlığına doğru bilgiler içeren bir ansiklopedi meydana getirilmiştir.
Kırkdört ciltten oluşan ansiklopedinin ilk başlangıç yıllarına şahitlik edenlerden ve nasıl fedakârlıkların sergilendiğini bilenlerdenim.
Baştan beri tüm emeği geçenler samimilerdi ve ortaya İslam’ın izzetine yakışır bir çalışma çıkardılar.
*
1983 yılında hazırlık çalışmalarına başlanan ve ilk cildi 1988 yılında neşredilen TDV İslâm Ansiklopedisi, (DİA) tamamen telif bir eser olup, İslâmî ilimler, İslâm ülkelerinin tarihi, coğrafyası, kültür ve medeniyeti gibi alanları kapsayan madde listesi orijinaldir.
İlgili ilim kurulları tarafından yaklaşık 500 temel kaynaktan taranarak tespit edilen bu liste, 15.226 maddeden oluşmakta, bazı maddelerin farklı ilim dallarınca yazılan alt bölümleri de eklenince rakam 16.855’e ulaşmaktadır.
Ansiklopedi, İslâmî ilimlerle İslâm kültür ve medeniyetine ait kavramları, sahalarında eser vermiş ilim ve sanat erbabını, geçmiş İslâm devletleri ve yöneticilerini, önemli tarihî olayları, dinî ve sosyal hayatta etkili olan akımları, tarihî, ilmî ve kültürel müesseseleri, önemli yerleşim merkezlerini, diğer dinleri, Müslüman olmadığı halde İslâm dini, kültürü ve medeniyeti ile ilgisi bulunan şahsiyetleri, madde dizinine dâhil etmiştir.
Ansiklopedide titizlikle uygulanmaya çalışılan temel ilke, bütün maddelerin güvenilir kaynaklara dayanması ve doğru bilgiler ihtiva etmesidir.
Bunun yanı sıra maddelerin yazımında gerek muhteva gerekse kaynaklar açısından araştırmacıların akademik beklentileri ile kültür seviyesi birbirinden farklı okuyucuların bilgi edinme ihtiyaçları göz önünde tutulmuştur.
*
Kırkdört ciltte tamamlanan TDV İslâm Ansiklopedisi’nde bir kısmı yurt dışından olmak üzere, konusunda uzman 2000’i aşkın yazarın maddesi bulunmaktadır.
İslâmî ilimler, İslâm kültür ve medeniyeti ile ilgili A’dan Z’ye bütün terimler.
İslâm dünyasında; din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler.
İlim ve kültür hayatımıza değer katmış eserler. İslâm mezhepleri, tarikatlar, akımlar, ekoller. Fas’tan Endonezya’ya kadar bütün İslâm ülkeleri, önemli şehirler.
Amerika’dan Rusya’ya, İngiltere’den Avustralya’ya kadar İslâmiyet ve Müslüman toplulukların hepsi bu ansiklopedide yer alıyor.
İslam Ansiklopedisi artık elinizin altında ama evlerde de olması gerekli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.