Dünyada Da Ahirette De Güzellik Ver
... Gerçekten ben sizinle birlikteyim. Eğer namazı kılar, zekatı verir, elçilerime inanır, onları savunup-desteklerseniz ve Allah'a güzel bir borç verirseniz, şüphesiz sizin kötülüklerinizi örter ve sizi gerçekten, altından ırmaklar akan cennetlere sokarım. Bundan sonra sizden kim inkar ederse, cidden dümdüz bir yoldan sapmıştır. (Maide Suresi, 12)
Allah'tan bağışlanma dilemek, tevbe etmek çok doğal bir mümin özelliğidir. Hatasızlık arayışı içinde olmak yanlıştır; her insan hata yapabilir, günah işleyebilir. Hiç kimse kusursuzluk iddiasında bulunmamalı, kendini hata yapmaktan müstağni görmemelidir.
Eğer Allah, kazandıkları dolayısıyla insanları (azab ile) yakalayıverecek olsaydı, (yerin) sırtı üzerinde hiçbir canlıyı bırakmazdı, ancak onları, adı konulmuş bir süreye kadar ertelemektedir. Sonunda ecelleri geldiği zaman, artık şüphesiz Allah kendi kullarını görendir. (Fatır Suresi, 45)
Bağışlanma dileme ve tevbe, mümini inkârcıdan ayıran en önemli özelliktir. İnkârcı kendisini hatasız ve günahsız görür. Mümin ise kendisini hatadan müstağni görmek gibi bir iddiada bulunmaz. Elbette ki hiçbir samimi mümin hata yapmak, günah işlemek istemez ama sürekli kötülüğü emreden nefsine bir an yenilebilir ya da ibadetlerinde gevşeklik gösterebilir. Ancak hemen ardından pişmanlıkla Rabbine yönelip bağışlanma diler, Allah’ın sonsuz affediciliğine ve rahmetine sığınır.
Bağışlanma dilememek acizliğinin, hata ve günahlarının şuurunda olmamaktır. Bu gaflet içindeki ruh hali zamanla kişinin kalbinin katılaşmasına, nefsinin bencil tutkularını ilahlaştırmasına, şeytanın enaniyetli karakter özelliklerini taşımasına ve sonsuz azabına sebep olabilir.
Allah, insanlara karşı sonsuz merhametli ve bağışlayıcıdır. İnsan, doğru yola yönelmesi için Allah’ın bir rahmet olarak verdiği süreyi iyi kullanmaz, vakit varken tevbe ve bağışlanma dileyerek Rabbine yönelmezse sonuç kaçınılmaz bir azap olabilir. Kendisi için belirlenen sürenin ne zaman dolacağını bilemeyen insan, imanını güçlendirmek ve ahlâkını güzelleştirmek için çaba göstermelidir. Henüz yaşıyorken, her insan için Allah'tan bağışlanma dileme ve tevbe yolu her an açıktır.
Bu sene de üç aylara ulaştık elhamdulillah. Bediüzzaman bu aylarda yapılan duâların kabulünün, rahmet-i İlâhiyeden kuvvetle umulduğunu ifade ediyor. Rahman ve Rahim olan Rabbimiz; en küçük işleri bilen, en büyük istekleri yapmaya gücü yeten, her halimizi gören, biz kullarının sesini işiten ve istedikçe bizi değerli kılan! Aczimizi ve fakrımızı itiraf eder, ‘yalvara yalvara’ ve ‘için için’ dua ederiz O’na:
“Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, âhirette de güzellik ver. Ve bizi Cehennem ateşinin azâbından koru.” (Bakara Sûresi, 201)
https://twitter.com/Fuat_Turker
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.