Güzel Ahlâk
Nedir güzel ahlâk, gerçek anlamda nasıl olmalıdır?.. Güzel ahlâkı tamamlamak üzere gönderilmiş Peygamberimiz(asm)’ın ve değerli büyüklerimizin bu konu üzerine bazı sözlerini paylaşmak istiyorum.
“Sizin imanca en güzeliniz, ahlâkça en güzel olanınızdır” ifadesiyle uyarır bizi Peygamberimiz (asm). Ve "mizanda güzel ahlâktan daha ağır basan bir şey yoktur” buyurur.
Her binanın bir temeli vardır. İslam’ın temeli de güzel ahlâktır; o, dinin ruhudur, özüdür, amacıdır. İman ve güzel ahlâk, birbirinin olmazsa olmazıdır. O öyle bir ahlâktır ki, Bediüzzaman’ın ifadeleriyle; “Bir bedevî adam, kızını sağ olarak defnedecek bir kasâvet-i vahşiyânede bulunduğu halde, gelip bir saat sohbet-i nebeviyeye müşerref olur, daha karıncaya ayağını basamaz derecede bir şefkat-i rahîmâneyi kesbeder…”
Güzel ahlâk güler yüzlü olmak, cömertlik, kimseyi üzmemek, eziyet vermemek, kimseyle çekişmemek ve kimseyi çekiştirmemektir.
Güzel ahlâklı kimse edeplidir, hatası azdır, gıybet etmez, Allah için sever, Allah için buğz eder, emanete ve ahdine riayet eder.
Sevgi ve paylaşmak en yakınımızdan başlar. Sonra yayılarak devam eder. Kin, cimrilik, nefret kimsenin hoşlanacağı davranışlar değildir. Güzel ahlâk genişlikte ve darlıkta insanlara karşı şefkatli olmak, iyi davranmaktır. Yapılan iyiliklerden karşılık beklememektir. Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir.
Güzel ahlâk, büyük günahları suyun kirleri temizlemesi gibi temizler. Kötü ahlâk ise salih amelleri, sirkenin balı bozduğu gibi bozar. Kötü ahlâklı insan parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur.
Güzel ahlâk, güven vermektir. Kızınca, öfkesini yenerek yumuşak davranmaktır. Zulmedeni affetmek, gelmeyene gitmek, kötülük edene iyilik etmektir. En huzursuz insan, kalbinde haset ve kin taşıyandır.
Güzel ahlâk, aleyhine de olsa mutlaka doğru konuşmaktır, adil olmaktır. Yükselen bütün insanlar ancak güzel ahlâkları sayesinde yükselmişlerdir.
Güzel ahlâk haramlardan kaçınıp helâli aramak, aile bireyleriyle iyi geçinmek, onlara karşı sevgi, şefkat ve merhamet hissetmektir. Kuşkusuz güzel ahlâk, güneşin buzu erittiği gibi günahları eritir.
Güzel ahlâk, Allah'ın bahşettiği sayısız nimete şükür, zorluk ve belalara sabretmektir. Güzel ahlâk, Allah’tan razı olmaktır...
“Ruhumu kudret altında tutan Allah'a yemin ederim ki cennete sadece güzel ahlak sahipleri girer” diyerek kavmine güzel ahlâkı tavsiye eden Peygamberimiz (asm) hakkında Allah, “Ve şüphesiz sen, pek büyük bir ahlak üzerindesin. (Kalem Suresi, 4) buyurur. Bu ayetin muhatabı olma çabası içindeki kullarını ise Rabbimiz şöyle müjdeler:
Onu (nefsini) arındırıp-temizleyen gerçekten felah bulmuştur. (Şems Suresi, 9)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.