Cihad Eğitimi Eğitimin cihadı
“İslam’ın şartı beştir” anlayışının doğru olmadığına, Müslüman olabilmek için pek çok şartın bulunduğuna dikkat etmemiz icab eder. İşte bu pek çok şarttan birisi ve hiç şüphe yok ki en mühimi ‘cihad’ görevidir
Cihad İslam’da o kadar önemlidir ki, Peygamberimiz, cihada karşı ilgisiz kalanları münafıklık tehlikesiyle ikaz ettiğini görüyoruz. Nitekim Allah’ın Rasulü şöyle buyurmaktadır: “Bir kimse, Allah yolunda savaşmadan veya en azından savaşmayı içinden geçirmeden ölürse, kendisinde münafıklıktan bir parça olduğu hâlde ölmüş olur.”
Müslümanlar içerisinde de, cihadı sadece savaştan ibaret zannedenlere rastlamak mümkündür. İslam’daki cihadı, bu şekilde sadece savaştan ibaret zannetmek tamamen yanlıştır ve bu, asılsız bir iddia olmaktan öteye geçemez. Zira İslam’da cihad savaştan ibaret değildir, aksine cihadın pek çok yolu vardır. Savaşmak bu yollarda birisi ve –özel durumlar hariç- belki de en sonuncusudur. İslam’da cihadı, Müslümanın İslam’ı yayması ve Müslümanlara yönelik tehlikelere karşı elinden geleni yapması, bu uğurda bütün gücünü, malını, gerekirse canını feda etmesi şeklinde tarif etmek daha doğru olur. Buna göre İslam’da cihadın, çeşitli alanlarda ve çeşitli şekillerde yerine getirilmesi gereken bir görev olduğunu söylemek yerinde olur. İslam’da cihad, önce Müslümanın cihadı kendisinde uygulamasıyla başlar. Zira Müslümanların düşmanları sadece dış düşmanlardan ibaret değildir. Müslümanın kendi içinde de ‘nefis’ tabir ettiğimiz ve İslam’a aykırı her türlü düşünce ve davranışın içimizdeki kaynağı olan duygu ve temayüllerden ibaret bir düşman bulunmaktadır. Bu sebeple Müslüman, önce bu iç düşmanla mücadele etmek zorundadır. Zira İslam’ı kendi kendinde hâkim kılamayanın, kendi iradesini Allah’ın iradesine boyun eğdiremeyenin, dış dünyada İslam’ı hâkim kılmaya çalışması oldukça zor olacaktır. O halde cihadın ilk basamağı, Müslümanın kendi cehaleti, İslam konusundaki bilgisizliği ve İslam dışı düşünce ve davranışlarıyla savaşmasıdır. Bunu yapabilmek için de, öncelikle kendisinin İslam’ı tanıması, öğrenmesi, kendi kendini İslam’ın prensiplerine göre eğitmesi şarttır. Unutmamak gerekir ki, kendi kendisiyle olan bu cihadda başarılı olamayanın, kendi dışında yapacağı cihadda başarılı olmasını beklenemez. Bunu yaptığı takdirde ise, bir Müslüman artık, dış dünyaya ve çevresine İslam’ı yaymak, İslam’a hizmet edip onu savunmak için girişeceği cihada hazır demektir. Bundan sonra İslami bir cihadı gerçekleştirmek için şu yollara başvurması uygun olur:
Öncelikle işe, İslam’ın tebliğini (mesajlarını) hikmetle, en güzel usullerle (metodlarla) en iyi bir şekilde çevremizdeki insanlara ulaştırmakla başlayabiliriz. Bu da başlıca iki yolla olabilir:
Birincisi, dille anlatmaktır. Bu hususta Müslüman, “Rabbinin yoluna hikmet ve güzel nasihatle davet et ve Müslüman olmayanlarla en güzel ve en uygun şekilde tartış,” (16.Nahl, 125) âyetini ve Peygamberimizin İslam’ı anlatmak ve yaymak için takip ettiği metodları kendisine rehber edinmelidir.
İkincisi ise, İslam’a davet ve İslam’ı savunma gayesiyle, her türlü iletişim vasıtalarından faydalanmaktır. Bunun içerisine kitap, gazete, dergi, sesli ve görüntülü yayınlar, elektronik ortamlar ve benzeri her türlü yayın vasıtası girer. Bugün için Müslümanların en başta gelen cihad yollarından birisinin, bu alanlardaki gelişmelerden istifade yollarını aramak, bütün bu yollarla İslam’ı anlatmak için gerekli imkânları hazırlamaktır. Ancak gerek dille, gerek çeşitli iletişim vasıtalarıyla İslam anlatılırken, ikna edici olmaya çalışılmalı, ilmî ve mantıki delillere dayanılmalı, sevdirici ve toplayıcı olmak da ihmal edilmemelidir. Cihadın diğer bir merhalesi de, bir Müslümanın, İslam’ın yaşayan bir örneği olmaya çalışmasıdır. Bu suretle o, sözü, işi ve ahlakı ile İslam’ın yüceliğini bizzat kendi şahsında göstermeli ve çevresindekilere İslam’ı sevdirmeye bu yolla çalışmalıdır.
Eğitim ve öğretim yoluyla cihad etmek de ihmal edilmemesi gereken ‘cihad’ kapsamında değerlendirilen faaliyetler cümlesindendir. Müslümanlar öncelikle kendi çocuklarını küçük yaşlardan itibaren İslami bir eğitime tâbi tutmalıdır. Bugün bir Müslümanın ilk planda yapabileceği en verimli cihad da budur. Ayrıca dinî eğitim ve öğretim müesseselerindeki öğretmenlerin, camilerdeki hatip ve vaizlerin Müslümanlara İslami bir eğitim verme yolundaki icraatları da cihadın bir bölümünü oluşturur. (Devamı yarın İnşaallah)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.