Cami mi önemli lise mektebi mi?
SORU: Bu devirde Türkiye Müslümanları için camiler mi önemlidir, yoksa liseler mi?.. Bendeniz bu soruya, hiç tereddüt etmeden liseler daha önemli cevabını veririm. Liseler camilere cemaat yetiştirmezse mâbetler desteksiz kalır, mânen yıkılır.
İngiltere liselerinde öğrencilere üç boyut kazandırılır. Birincisi bilgi ve kültür, ikincisi ahlak ve karakter, üçüncüsü sanat estetik güzellik.
Günümüz Türkiyesinde, İngilterenin Eton Kolejine benzer bir tek lise yoktur. Neymiş bu Eton? 1440’dan beri aralıksız faaliyette bulunan bu okul, ülkesine 19 başbakan kazandırmıştır… Günün bazı saatlerinde öğrencileri frakla gezer… Okul kompleksi içinde diğer binalardan daha yüksek ve sanatlı bir kilise vardır ve her ders günü, sabahleyin orada âyin ve ibadet yapılır. Okula kız talebe alınmaz. Eton İngiltereyi İngiltere yapan kurumdur.
Bir Etonlunun yılışıklık, şımarıklık, hoppalık, züppelik, itlik, serserilik, haylazlık, kopukluk, haytalık yaptığı görülmemiştir.
İmparatorluk zamanında bizde de bir Galatasaray Sultanisi vardı. Eton’da her sabah ayin yapıldığı gibi Galatasaray’da da vakit namazları, okulun camiinde, okulun resmî imamının ardında bütün Müslüman öğrencilerin iştiraki ile topluca cemaatle kılınırdı. Türkiyenin en büyük din âlimleri, meselâ Hacı Mehmed Zihni efendi, sarığıyla cübbesiyle o okulda ders verirdi. Galatasaraydan beyefendiler, rical, din ü devlete hizmet verenler yetişirdi.
Bazı doğu ülkeleri, mesela Japonya, Çin, Güney Kore, Tayvan, Singapur çok ilerliyor. Niçin? Mekteplerinin, eğitim sistemlerinin güçlü ve etkili oluşundan dolayı.
Bizdeki okul sayısını bilmiyorum ama öğretmen sayısının dokuz yüz bini çoktan geçtiğini ve bir milyona yaklaştığını biliyorum.
Eğitim konusunda kaliteye fazla önem vermiyoruz, kantite=kemmiyet üzerinde duruyoruz.
Azerbaycan liselerinde Fuzuliyi okuyup anlayacak gençler yetişiyor ama, bizde yetişmiyor.
Gençlerimize, en az on bin referanslı genel kültür veremiyoruz. Bırakın normal liseleri, İmam Hatip okullarımızda bile (bir iki istisna dışında) beş vakit namaz topluca kılınmıyor.
Karma eğitim hem maarifimizi, hem de ahlakımızı çökertmiştir.
Genç nesillere edebî, sosyal, tarihî, sanatla mimarlıkla estetikle ilgili kültürü ya hiç veremiyoruz, yahut yeterli miktarda veremiyoruz.
Eğitimimiz kaliteli olsaydı, Türkiyenin uluslararası şeffaflık ve temizlik notu bu kadar düşük ve yetersiz olur muydu?
Müslüman çoğunluk, âhir zaman alâmeti olan müzeyyen camiler furyasını ikinci plana atıp, eğitimi ve bilhassa liseleri ıslah etmeyi, İslamlaştırmayı düşünse çok iyi eder.
Tâğutî eğitim bizi bugünkü hale getirdi.
Camiler daha sade olsun, buna mukabil bizde de Etonlar olsun, eski Galatasaray Sultanisi gibi mükemmel mektepler bulunsun.