Çıkar aheste aheste
Herkesin bildiği ve şahit olduğu bir gerçeği yeniden hatırlayalım: Alma mazlûmun ahını, çıkar aheste aheste!
“Dünyanın jandarması” gibi davranan, kızınca ülkeri işgal eden, yapılan ikazları hiç dikkate almayan Amerika, şimdi ekonomik krizle kıvranıyor. Tabiî ki dünya bir ‘köy’ haline geldiği için, Amerika’yı etkileyen krizin sadece kendisiyle sınırlı kalması mümkün değil. Aynı kriz, Asya’da Avrupa’ya her yeri etkisi altında bıraktı.
Geriye dönüp baktığımızda Amerika’nın tamamen keyfî davranışlara imza attığını görüyoruz. Sadece Irak ve Afganistan’da yaptıkları bile bunu görmeye yeter. Aynı şekilde, Guantanamo’da yaptıklarını da unutamayız. Amerika bu yanlışları yaparken pek çok kişi ABD’li yöneticileri ikaz etmeye çalıştı. Sadece ‘muhabir’ olarak Irak’tan verdiği haberlerle Amerikalı yöneticileri ikaz et-meye çalışan Robert Fisk’i dinlemiş olsalardı bile, bu kadar hata ve yanlış işlere imza atmazlardı. Kendilerini ‘Batması mümkün olmayan Titanik’ gibi gördüler ve neticede ‘ekonomik kriz’ buzdağına çarptılar.
Tabiî ki Amerika bu yanlışları yaparken pek çok ‘müttefik ülke’ de onların yanlışlarına ses çıkarmadı. Dolayısı ile şimdi onlar da aynı krizle karşı karşıya. Bu noktada “Zulme rıza göstermek, ses çıkarmamak da zulümdür” tesbitini hatırlamak lâzım.
Başta Amerika olmak üzere ‘zengin ülke’lerin başına gelen bu musibetin “ilâhî ikaz” olduğu noktasında fikir birliği var. Bakınız, Nikaragua’nın solcu Devlet Başkanı Daniel Ortega bile, “Tanrı”nın, ABD’yi malî krizle cezalandırdığını söylemiş. Ortega, yaptığı bir konuşmada, ‘’Acımasız savaşlara milyarlarca dolar harcayan dünyanın en güçlü ülkesinde insanların evlerinde kalacak para bulamamasının inanılmaz’’ olduğu şeklinde konuşmuş. (AA, 11 Ekim 2008)
Hatırlamak lâzım, Papa 16. Benediktus da, ABD başta olmak üzere Avrupa piyasalarını da etkile-meye başlayan küresel malî krizi ‘’bir İlâhî uyarı’’ olarak nitelendirmişti. (AA, 6 Ekim 2008)
Dünyanın karşı karşıya olduğu ekonomik krizin büyüklüğü dahi tesbit edilebilmiş değil. Bazıları ‘kapitalizmin sonu’ yorumunu yaparken bazıları da “25 yıldır süren ‘rant düzeni’ bitti. Ortalık toz duman. Zenginler kulübünde sıkıntı had safhada” demekte.
CEBIT kapsamında Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD’ın desteğiyle düzenlenen Avrasya Forumu’na katılmak için İstanbul’a gelen Almanya’nın Niedersachsen Eyaleti Ekonomi Bakanı Walter Hirche de krizi şöyle yorumlamış: “Kriz kapitalizmin sonu değil, bir unsuru olarak görülmeli. Önemli olan krizin sonunda kâra mı zarara mı dönüşeceği konusunu netleştirmek. Bence yaşadığımız bu durumun en büyük göstergesi uluslar arası kuralları poltikadan sonra finansa da kaydırmamız gerektiği dersi oldu. Kriz bir anlamda yenilenmemizi sağlayacak.”
Çok yönlü ve çok neticeli bu krizi tartışmaya daha yeni başladık. Ssöyleyecek daha çok söz var. Ama hepsinin özeti, mazlumların ahını alan kişi ya da devletlerin, neticede aheste aheste bu ‘ağır bedel’leri ödeyeceğidir.
En iyisi ‘ah’ almamak...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.