Irak Hükümeti'nin birlik teklifi
Geçen sene "Bu da benim GOP'um" diye bir yazı yazmıştım, hatırlarsınız. Yazı şöyle başlıyordu:
"Nereye gitsem aynı mevzu: İslam dünyasını parçalamak isteyen ABD'nin geliştirdiği Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ve Genişletilmiş Ortadoğu Projesi (GOP). Her gün, her yerde, hep gâvurun BOP'unu-GOP'unu konuşmaktan gına geldi artık. Ne ki, kendi projelerimiz olmadığı için onun-bunun projelerini konuşmaya ve dahî 'yaşamaya' mecbur kalıyoruz. Sıkıldım, bunaldım, patladım. İşte patlamanın neticesi, benim kendi 'GOP'um..."
Yazının devamında Türkiye, Suriye, Irak, İran, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerini aynı çatı altında 'birleştirmiştim'.
Bazı okurlar bu zihin cimnastiğime çok gülmüşlerdi.
"Hakan Albayrak yine olmayacak duaya amin diyor"du onlara göre.
Buyursuınlar, Irak Hükümeti'ne de gülsünler.
Irak Hükümet Sözcüsü Ali Dabbag, Türkiye, İran, Suriye, Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan ile bir "ekonomi ve güvenlik birliği" kurmak istediklerini, diğer körfez ülkelerinin de bu birliğe dahil olabileceklerini söylüyor...
Avrupa Birliği tecrübesinden mülhem bir proje.
"Yeni Irak bölgeyi AB modeline çevirebilir. Irak ana istikrar faktörü olabilir" diyor Ali Dabbag.
Arapların, Türklerin, Farsların ve Kürtlerin; Sünnilerin ve Şiilerin birleşme noktası olarak Irak... Niye olmasın?
- Ama efendim, Şii İran ile bazı Sünni Arap ülkeleri Irak üzerinden kozlarını paylaşıyorlar. Bir İran-Türkiye rekabeti de yaşanıyor Irak'ta. Kerkük meselesi de malum. Bölge ülkelerini ve halklarını birbirine düşürebilecek büyük bir çatışma potansiyelinden söz ediyoruz. Ne birliği yahu?
- İşin püf noktası da burada zaten. Çatışma potansiyeli birlik kuırmak için mükemmel bir motivasyon kaynağıdır. Fransa ve Almanya arasındaki Allsass-Loren meselesi bütün Avrupa'ya savaş kâbusu yaşatıyordu. Meseleyi bir türlü çözemeyen taraflar, çareyi tek taraf olmakta buldular. Fransa ve Almanya, savaş ihtimalini ortadan kaldırmak için birlik yoluna girdi, diğer Avrupa ülkeleri de onların etrafında toplandı. Irak'ı bir nevi Allsass-Loren olarak görebiliriz. Allsass-Loren bölgesi nasıl Avrupa için savaş sebebi iken birlik vesilesi olduysa, Irak da Müslüman Ortadoğu ülkeleri için birlik vesilesi olabilir.
***
Irak Hükümet Sözcüsü Debbag, "ekonomi ve güvenlik birliği" konusunu Türkiye, İran, Kuveyt ve Suriye ile "gayri resmi olarak" konuşmaya başladıklarını bildiriyor.
Resmi konuşmalar da yakındır inşaallah.
Devletler arası görüşmeler devam ederken sivil toplum da üzerine düşeni yapsa, bu konuda yol alınması için hükümetleri teşvik etse ne iyi olur.
İlk iş olarak konuyu gazetelerimizin manşetlerine, dergilerimizin kapaklarına ve televizyonlarımızın 'prime time' kuşaklşarına taşıyıp toplumda bir birlik şuuru ve heyecanı oluşturmaya çalışmalıyız.
Türkiye ve Müslüman Ortadoğu için bundan daha cazip bir siyasi gündem olabilir mi?
***
İşe "kömür-çelik birliği" ile başlayan Avrupalıların bugün geldikleri noktaya bakın ve Müslüman Ortadoğu ülkeleri arasında kurulacak bir "ekonomi ve güvenlik birliği"nin bizi ne kadar parlak bir ufka taşıyabileceğini varın siz hesap edin.