Balkanlar’da son durum
Fırtına öncesi sessizliğin hakim olduğu Balkanlar’da siyasî, ekonomik, ahlakî ve dinî çöküntü had safhadadır. İnsani yardım maskesi altında yüzlerce misyoner kuruluşu, para ve çeşitli maddi menfaatler karşılığı buradaki gençleri Hristiyanlaştırmaktadır. Hedefleri yüzde 80’ini Hıristiyan yapmaktır.
Bosna Savaşını sona erdiren Dayton Barış Antlaşmasının baş mimarı ABD’li diplomat Richard Holbrooke ve uluslararası toplumun Bosna-Hersek’te temsilciliğini yapmış olan Paddy Ashdown’un İngiltere’de çıkan Guardian gazetesindeki müşterek yazısında şöyle diyor: “13 yıl önce Amerika’nın liderliğinde Bosna’nın 3.5 yıl çektiği savaş Dayton Antlaşması ile sona ermişti. Bosna bugün çöküş tehlikesi ile karşı karşıya. Başka bir krize yuvarlanmamak için 1995’te olduğu gibi kararlılık ve transatlantik birlik gerekiyor...”
Bosna’daki Sırp bölgesinin Başbakanı Dodik, milliyetçi politikalar güdüyor. Uzun vadede bağımsızlık ilan etmek istediği bu yazıda yazılmaktadır. Milorad Dodik ülkedeki anayasal zayıflıktan, uluslararası toplumun bezginliğinden ve AB’nin etkisiz kalmasından yararlanmaktadır. Dodik Rusya’nın teşviki ile Bosna’nın idaresini zayıflatmaktadır. Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladziç ise Dayton Antlaşmasının değiştirilmesini istemektedir.
Guardian gazetesindeki yazıya göre: “Tek devlet içinde federal yapı prensibi çiğnenmektedir.”
Sırpların milliyetçi tavrı üzerine Bosnalı Müslüman Boşnaklarda ve Katolik Hırvatlarda milliyetçilik güçlenmektedir. Bush iktidarının Bosna’ya sırtını dönmesi ve AB’nin ise tutarlı bir stratejisinin olmayışı Rusya’yı cesaretlendirmektedir. Holbrooke’a göre AB uyanmalı, ABD’de seçilen yeni başkan Bosna’ya ilgi göstermeli böylece Bosna’da etkin bir askerî varlık meydana getirilmelidir. “Bosna’da 1992 yılındaki gibi şüphe ve korkunun yeniden uyandığı” bir gerçektir.
Eski Yugoslavya’yı paramparça eden kanlı iç savaşın sonunda 1995’te imzalanan Dayton sözde Barış Antlaşmasıyla üç etnik (Boşnak-Hırvat- Sırp) yapı üçlü başkanlık sistemi üzerine kuruldu. 1992-95 yıllarında iç savaşın acımasızlığını gösterdiği Bosna-Hersek bugün gerçekten parçalanma tehlikesi ile yüz yüzedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.