G-20 nedir?
G-20’nin açılımı şöyledir: G-7+1=G-8, G-8+11=19, 19+1=20.
Yukarıdaki denklemin yazı ile ifadesi şudur: G-7, Dünya servetini elinde tutan, en kalkınmış 7 devlettir. ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya. Aralarına Rusya’yı alıp oldular G-8. Rusya bu 7 devlet derecesinde zengin ve kalkınmış değildi. Ama elinde Arz üzerindeki bitkiler dahil bütün canlıları 1000 (bin) yıl için yok edecek nükleer bomba ve füze bulunuyordu. Ayrıca Rusya bugün çok akıllanmasına rağmen belâ çıkarmakla ünlü idi.
G-8, kalkınma ve ekonomik gelişme hızı en ümit veren 11 devleti 1999’da aralarına almaya karar verince oldu G-19: Avrupa Birliği (AB), başta İspanya ve Holanda hayli pek çok gelişmiş ülkeyi içerdiği için, blok hâlinde üye yapıldı, oldu G-20. AB’nin 4 devleti (Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya) zaten G-7 üyesi idiler. Diğer AB devletlerini, her 6 ayda bir değişen dönem başkanı devlet temsil ediyor ki, dünki Londra zirvesinde bu devlet Çek Cumhuriyeti idi. G-20 yılda bir defa ve ayrıca G-8 gene ayrıca yılda bir defa zirve toplantısı yapıyor.
En hızlı gelişen 11 devletin üçü Müslüman’dır: Türkiye, İndonezya, S.Arabistan, İsrail ve Mısır, İran Pakistan gibi öne çıkan Müslüman devletler G-20 dışındadır. G-20’nin tek komünist üyesi ise Çin’dir. On binlerce dolar milyonerinin zuhur ettiği Çin komünizmi ne mene bir rejim ise...
Çok sayıdaki Orta ve Güney Amerika devleti arasında 3’ü, 11 ek devlete dahil edilmiş: Brezilya, Meksika, Arjantin, G-20’nin tek Afrika devleti Güney Afrika’dır. Diğer devletler Çin ve Hindistan gibi iki dev ülke ile Avustralya ve Güney Kore gibi çok gelişmiş iki devlettir.
G-20, Dünya millî gelirinin yüzde 90’ını oluşturan 49 trilyon doları temsil ediyor. G-20 dışında kalan devletler, geri kalan yüzde 10’u yani 4,9 trilyonu paylaşıyorlar. Toplam Avrupa Birliği gelirinin artık ABD’yi geçtiğini ekliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.