Obama Orta Doğu’da
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama’nın o kadar zamandır beklenen Orta Doğu ziyareti gerçekleşti. Önce Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Riyad’da görüştü. İslâm’ın doğduğu ülkedeyim dedi. Ben de Müslüman bir ailenin çocuğuyum dedi.
Kral Abdullah, uzun veliahtlık ve -hasta ağabeyi Fahd’a- nâiblik yıllarında ABD muhalifi tanınırdı. Tahta oturunca Amerika dostu oldu ki çok politikacıda rastlanan bir keyfiyettir. Ne görüştüler: Belki yüzüncü defa İsrail barışını konuştular. Ama İran konusu ağır bastı. Zira İran, atom bombasını patlattı patlatacak. Bu da S. Arabistan’la Mısır’ı en kısa zamanda atom silâhını edinmeye mecbur kılıyor, Türkiye de aynı durumdadır. Dolayısiyle Amerika’ya ihtiyaç kesindir. Ancak Amerika’nın desteğiyle atom bombasına erişilebilir, diğer yollar çok çapraşıktır ki Türkiye de, Mısır da, S. Arabistan da girmez.
Tam bu sırada Katar’ın el-Cezîre televizyonu Üsâme bin Lâdin’in bir demecini yayınlamasın mı? Dünya tarihinin en büyük terör lideri, Obama’nın Bush kadar kötü, Bush derecesinde İslâm düşmanı olduğunu ilân etti.
Halbuki Başkan Obama, Türkiye’nin kabûl etmediği ‘ılımlı İslâm modeli‘ni aramak için Orta Doğu’da bulunuyor. Ilımlı İslâm, Amerika’ya göre, Batı ile iş birliği yapan, teröre bulaşmayan, mümkünse Amerika’nın müttefiki tipinde bir Müslüman ülkedir. Obama, en zengin Arap ülkesinden sonra, en prestijli Arap devletine, Mısır’a ayak bastı.
Mısır, Obama’nın dış ziyaretlerine Türkiye’den başlamasına kırılmış, gücenmiş, üzülmüştü. Kahire’ye göre nezaketen Müslüman âlemi, kesinlikle ise Arap dünyası, Mısır’dan sorulur. Başkan, bu ülkede, Arap âleminin en kıdemli ve en tecrübeli şahsiyetlerinden olan Hüsnü Mübârek’le görüştü. Ezher Şeyhi’ni (rektörünü) ihmal etmedi. Almanya ve Fransa’ya gidip intibalarını paylaşacaktır.
Başkan Obama, İslâm âlemine terörden vazgeçmesi, Dünya Barışı (Pax Americana) için Amerika ile iş birliği yapması için açık davette bulundu. 60 Müslüman devletten çoğunun bu çağrıyı olumlu karşılaması muhtemeldir. Mızıkçılık edenlerin çıkması da tabiidir, başta İran geliyor. Ancak bütün bu muazzam coğrafyada Amerika’nın resmen stratejik müttefiki ve ortağı olan tek ülke Türkiye’dir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.