İdeolojik devletin yargısından adalet beklemek...
Türkiye ne yazık ki bir "ideolojik devlet". Burada devlet aygıtı yerel bir ideolojinin peşinden gidiyor.
Evrensel ilkeler, hukukun genel geçer kuralları ancak yerel ideolojiye uygun olduğu zaman kabul edilebilir oluyor.
İdeolojik bir devlette kuvvetler ayrılığı prensibinden söz edilebiliyor. Ancak bu sadece sözde kalıyor. Fiili durum söz konusu kuvvetlerin devlet ideolojisine göre şekillenmesine yol açıyor.
Yasama, yürütme ve özellikle de yargı mutlaka ve mutlaka resmi ideolojinin yargısı, yasaması yürütmesi oluyor.
özgürlükler, ancak resmi ideolojinin peşine takılarak ya da resmi ideolojinin bir parçası olduğu iddia edilerek savunulabiliyor.
Herhangi bir konudaki sosyal talepler ancak devlet aygıtının kurucusuna refere edilerek yapılabiliyor.
İnsan hak ve özgürlükleri kurucunun sözleri, düşünceleri, yazıp söyledikleri ideolojisi ile çatışmadığı sürece ancak kabul görüyor. Aksi ihanet oluyor.
Yargının refleksleri de bu ideolojiye göre şekilleniyor. Belki en kötüsü de bu. çünkü yargıdan beklenen adalet vatandaşın devlet aygıtından beklediği en önemli hizmettir.
Vatandaş adalet duygusunun kesin bir şekilde tatmin olmasını ister.
Şimdi...üniversite kapılarında bekletilen ve 2. sınıf vatandaş muamelesine tabi tutulan kızların, anayasa değişikliğinden sonra da üniversitelere girememeleri üzerine yargıya başvurmaları neyi değiştirir?
Hiçbir şeyi!
Eğer yargı bağımsız olsaydı bu işler zaten bu noktaya gelmezdi.
Haydi, Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin birer siyasi mahkeme olduğunu kabul edip, kararlarının da siyasi olduğunu düşünelim. Peki diğer mahkemeler?
En alttan Yargıtay'a kadar bütün mahkemelerin üniversiteye alınmayan başörtülü öğrencilerin taleplerine adaletle mi hükmedeceklerini sanıyorsunuz!
Ben sanmıyorum!
"Peki ne yapacağız, yargıya da mı güvenemeyeceğiz" dediğinizi duyar gibiyim.
Bu konuların zamanla Türkiye'nin dönüşmesi ile ancak çözüme kavuşabileceğini düşünüyorum.
Şu aşamada yargıya başvurmak adalet duygusunun tatmini noktasında tıpkı AİHM'ne başvurmak gibi, fayda yerine zarar bile verebilir!
Benden söylemesi!