Serdar Demirel

Serdar Demirel

Kahırdan doğan lûtuf: WONDER

Kahırdan doğan lûtuf: WONDER

Geçen yazıda, bugün WONDER’den (www.wonder-wien.com) bahsedeceğimi söylemiştim. Yerinde görme fırsatı yakaladığım ve öğrencilerine iki gece seminer verdiğim, faaliyetleriyle de beni heyecanlandıran bir öğrenci derneğinden bahsediyorum.
Açılımı, “Uluslararası Üniversite Öğrencilerini ve Aktivitelerini Destekleme Derneği” olan WONDER, 2000 yılında Türkiye’den Viyana’ya giden bir avuç mağdur ama bu mağduriyetlerini başarısızlıkları için gerekçe olarak görmeyen, irade ve misyon sahibi üniversite öğrencileri tarafından kurulmuş.
Pergelin sâbit ayağını kendi medeniyet zeminine yerleştirmeyi, diğer ayağıyla da farklı medeniyetleri gezmeyi misyon bilmiş nitelikli bir birliktelik bu. Biraz da bu yüzden olsa gerek, öğrenciler, kurdukları derneğin açılımını “World (Dünya) Önderleri” diye okumaktalar.
Kahırdan lûtuf doğar, özdeyişinin tecellisi olarak da bakabilirsiniz WONDER’e. Tarihe, ‘1000 yıl sürecek post-modern darbe’ diye geçen 28 Şubat sürecinin kahrından entelektüel anlamda Avrupa’ya kök salmanın öyküsü bu.
O günlerde haksız yasaklamalarla yüz yüze kalan ve böylece eğitim hakları ellerinden alınan bir avuç İmam Hatip öğrencisinin Avusturya’nın başkenti Viyana’ya kadar giderek eğitimlerine orada devam etmeleriyle başlayan bir serüven bu.
Öz vatanlarında laikçi/statükocu/elit jakobenlerin kendilerine parya muamelesini lâyık görmesine itiraz eden, bu haksızlıklara rağmen ülkesine küsmeyen, aksine dönüp hizmet aşkıyla tutuşan gençlerin hikayesi bu.
Haksız ve adaletsiz dayatmalara teslim olmayan, dünya tasavvurlarına yönelik hamleleri ahdlerini bilemeye vesile kılmış, yaşı küçük ama ufku büyük kız erkek Anadolu gençlerinin örnek mücadelesi bu.
Ben, onların her biri birbirinden derin mağduriyet öykülerinden değil, mağdur edilseler de hizmet aşkıyla hayata tutunmalarından etkilendim.
Ekonomiden siyasete, tıptan uluslararası ilişkilere varana kadar pek çok bölümde eğitime başlayan İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin, herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadıkları zaman neler başarabileceklerini gösteren bir tecrübe, WONDER.
WONDER’in merkezi, 1683 yılında İkinci Viyana Kuşatması sırasında Osmanlı ordusunun karargahının kurulduğu mevkide konuşlanmış. WONDER Genel Koordinatörü Sayın Serdar Kacır’a soruyorum, “Bu mekânı seçmenizin özel bir anlamı var mı?” diye. “Hayır, tamamen bir tevâfuk” diyor.
Öyle gözüküyor ki; askerî fetihle girilemeyen Viyana’ya beyin ve yürek teriyle girmiş WONDER. Kalıcı yatırımların altyapısını kuruyor bugün. Avusturya’ya işçi olarak gitmiş ve bir gün ülkesine dönmek düşüncesiyle kalıcı hizmetlere iltifat etmemiş gurbetçilere de, kalıcı yatırımlar yapmanın yol haritasını gösteren faaliyetlere imza atıyor.
Derneğin Başkanı Sayın Yusuf Kara beyden öğreniyoruz. Kurulduğu günden bugüne kadar 8 öğretim üyesi üniversitelerde akademik kariyerine devam etmiş, 50’nin üzerinde öğrenci doktora çalışması yapmış, 100’ün üzerinde öğrenci yüksek lisans bitirmiş, 800 civarında öğrenci ise eğitim hayatını sürdürüyor bulunmaktadır.
Dergiler çıkaran, internet üzerinden Radyo-Tuna’yı hizmete açan, gurbetçilerin çocuklarına hafta sonları İslâmî dersler veren, dil kursları düzenleyen dernek, böylece farklı üniversitelerde farklı bölümlerde teorik eğitim alan öğrencilerine öğrendiklerini mezun olmadan pratize imkânı da sunuyor. Kısa sürede başarılmış önemli hizmetler bunlar.
Türkiye’nin uluslararası çevrelerde tanınmış saygın bilim adamlarından Profesör İhsan Süreyya Sırma Hoca da, Viyana’ya yerleşmiş. Bilgi birikimini ve hayat tecrübesini düzenli olarak dernek öğrencileriyle paylaşıyor. Süreyya Sırma Hoca’nın oradaki varlığı, bütün Viyanalı Müslümanlar için bir şans. Viyanalı diyorum, zira onlar, orada, kalıcı artık...
Bunun yanı sıra Türkiye’den zaman zaman alanlarında uzman birçok bilim adamı da dâvet edilerek seminerler düzenleniyor.
Yaptığı güzel çalışmalara rağmen eksikliklerinin de olduğunu kabullenen dernek yetkilileri daha güzelini başarmak için yeni fikirlere açık bir olgunluk sergiliyor. Bendeniz kendilerini kutluyor, nice başarılar diliyorum!
Not: Sayın Profesör İhsan Süreyya Sırma Hocama, WONDER Başkanı Yusuf Kara ve yardımcısı Serdar Kacır beylere, derneğin fedekâr gençlerine gösterdikleri alakadan dolayı teşekkürü bir borç bilirim.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serdar Demirel Arşivi