Ertuğrul Ağaçları
Abdülaziz Han döneminde yaptırılan Ertuğrul Fırakatyeni 79 metre boyundaydı. Elektrikle aydınlanan modern bir gemiydi.
1887 yılında Japon İmparatorunun yeğeni bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret edince Abdülhamid Han, iadeyi ziyaret yapılmasını emretmişti. İmparatora mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeler götürülmekteydi. Fırkateyn temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıktı. Mürettebat sayısı 56 subay, 591 er ve sivil teknisyenlerle 655 kişiydi. 7 Haziran 1890 tarihinde Yokohama Limanı’na vardı. İmparatorun karşılama merasimi muhteşemdi. Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığını dolduran Japonlara 50 kişilik bandomuz mehter konserleri verdi. 15 Eylülde vatana avdet etmek üzere dostlarına veda ettiler. Fakat gemi Kuşimoto açıklarına vardığında tayfuna yakalandı. Kayalar insafsızdı. Bu defa hayata veda edilmişti. Tarih 16 Eylül 1890. Sadece 69 bahriyelimiz kurtulabildi. Amiral Osman Bey de dahil diğer bütün mürettebat şehit oldular.
Hayatta kalanlar İmparatorunun talimatıyla iki askerî gemi ile İstanbul’a gönderildi. Ertuğrul Fırkateyni’nin hazin sonu Türk-Japon milletlerini birbirine yakınlaştırdı. Japonlar şehitlerimizin hatırasına 1891 yılında Kuşimoto’da zarif bir abide, 1974’te de bir müze kurdular. Türk Müzesi’nde Ertuğrul Fırkateyni’nin maketi, asker ve komutanların fotoğrafları bulunmaktadır.
Vikipedia Ansiklopedisinden hülasa ettiğimiz bu malumat niye?
Bir kere günlerden cuma.
İkinci olarak bir haber.
Kozyatağı Botanik Bahçesindeki Japon Kirazları açmış. 3 yıl evvel Japon Hükümeti, Ertuğrul faciasındaki her şehidimiz için bir kiraz ağacı hediye etmiş.
O ağaçlara Washington DC’de Cherry deniyor. Açmalarına da blossom. O günler sanki bayram olarak yaşanmakta. İmparator tarafından ABD’ye hediye edilen bu ağaçlar, devlet korumasında. Onları, çiçek verdiği günlerde on binlerce insan ziyaret ediyor.
Kozyatağı’ndaki bu hatıraya Ertuğrul Ağaçları denmesini teklif ediyoruz.
İkinci teklifimiz Ertuğrul Fırkateyninin limanı olan Haliç kıyısında görkemli bir abide yapılmasıdır. Haliç boydan boya Ertuğrul Çiçekleriyle donatılmalı.
Bir de inanmakta zorlanacağınız malumat.
Yazın sıcağında bile bir Türk, Kuşimoto’daki bu abideyi ziyaret etse gökten yağmur boşalıyormuş.
Onlar şehitlerimizin sevinç gözyaşları olmalı.
Farkında mısınız?Kuşimoto, Pusan, Preveze derken Pasifik Okyanusundan Atlas Okyanusuna dek yeryüzü boyunca şehitler verip durmuşuz.
Günlerden cuma.
Bedir’den Kuşimoto’ya şehitlerimiz dua tayfunlarıyla yıkanmalı.
*
ERTUĞRUL BURSASPORU’NUN ŞAMPİYON OLMASI İÇİN DE ELLER SEMAYA AÇILMALI.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.